Fotbollslir med mycket hjärta

"Spelarna utvecklas efter varje träning. Och de tränar hårt - alla kommer alltid till alla träningar", säger lagets tränare Sixto Soto.
"Spelarna utvecklas efter varje träning. Och de tränar hårt - alla kommer alltid till alla träningar", säger lagets tränare Sixto Soto.
Katarina Bondesson med dottern Märta, Hans Pettersson och Sixto Soto är alla engagerade i laget.
Katarina Bondesson med dottern Märta, Hans Pettersson och Sixto Soto är alla engagerade i laget.
Bromstens IK Brothers.
Bromstens IK Brothers.
Bromstens IK tog sig an ett fotbollslag för ensamkommande flyktingungdomar i april.

I maj spelade Bromstens IK Brothers sin första match.

- Tanken är att de ska börja spela i våra andra lag för att integreras, säger tränaren Sixto Soto.

Det är torsdag och träningsdags på Bromstens IP för Bromstens Brothers, Bromstens IK:s lag för ensamkommande flyktingungdomar.

Laget värmer upp och passar bollen mellan varandra. Stämningen är positiv, samtidigt som spelarna är väldigt fokuserade.

– De har utvecklats jättemycket under den här korta tiden. De flesta hade aldrig spelat i en klubb eller i ett riktigt lag förr utan har spelat på gatorna, säger Sixto Soto, tränare för laget.

I höstas då det kom så många ensamkommande flyktingbarn till Stockholm fick klubben förfrågningar om de kunde ta sig an ett lag för nyanlända pojkar.

– Vi kände att om vi skulle göra det ville vi göra något bra och ordentligt av det, och inte bara ha det som ett slags fritidsgård eller öppet hus, utan att det skulle bli ett riktigt lag, säger Hans Pettersson, som sitter med i styrelsen för Bromstens IK.

I början av april var det dags för första träningen. Fyra killar dök upp. Men redan nästa träning kom det fler och snabbt var det 30 spelare i laget. Och i maj spelade de sin första match, en träningsmatch mot ett chilenskt lag som var på besök i Sverige.

– Det var kul, trots att vi förlorade, berättar en av spelarna.

Det är killar mellan 15 till 18 år, de flesta kommer från Afghanistan. Någon kommer från Somalia och Eritrea och en spelare är från Kina. De är alla utspridda i olika hem, några bor i Tensta och Rinkeby, andra åker till hela vägen från Tullinge för att vara med.

– Det är fin sammanhållning i laget. De får träffa kompisar, samtidigt som de får disciplinerad träning, säger Sixto Soto.

De andra lagen som tränar den här kvällen på Bromstens IP har träningskläder som går i enhetligt svart. Bromstens Brothers är en mer färgglatt brokig skara.

– Vi har fått bidrag så vi har kunnat köpa matchkläder, men de har de bara när vi spelar match. Så vi behöver mer träningskläder till killarna, särskilt nu när det börjar bli kallt, säger Sixto.

I första hand behöver de fotbollsskor i storlek 41-45 som behövs.

– Om någon har ett par begagnade som de kan tänka sig skänka bort så får de gärna komma och lämna när vi har träning på måndagar och torsdagar strax innan klockan 20, säger Sixto Soto.

Svarta underställ, sportvantar, mössor och svarta långbyxor och shorts finns det också ett behov av.

Sixto Soto har tagit sig an laget med hela sitt hjärta. När de andra tränarna i klubben tog sommarlov fortsatte Sixto med träningen.

Det blev inte bara fotboll, utan de gjorde även annat, som att köra gokart till exempel.

– Får jag bort dem från Tensta och Rinkeby centrum så är det värt allt jobb, säger han.

Klubbens tanke är att få in killarna i de vanliga lagen.

– Det blir en naturlig integration. Bromstens IK är en bra klubb för det, vi har alltid haft spelare med olika bakgrunder i våra lag, säger Hans Pettersson.