Fotbollsstjärnan tar kampen mot rasismen

Lilian Thuram, till vänster, fick efter sin föreläsning ta emot två gåvor av Naziha Hariri från arrangören Mitt 127.
Lilian Thuram, till vänster, fick efter sin föreläsning ta emot två gåvor av Naziha Hariri från arrangören Mitt 127.
Låt inte någon annans tankar om din hudfärg stå i ­vägen för dina drömmar.

Det var budskapet när gamle franske ­VM-hjälten Lilian ­Thuram ­besökte Skärholmen i förra veckan.

Några hundra personer valde bort den stekande solen för en föreläsning i Skärholmshallen i onsdags eftermiddag. Mannen som talade var ingen mindre än Lilian Thuram, tidigare världs- och europamästare i fotboll med Frankrike.

Under förra veckan besökte han flera platser i Stockholm för att berätta om karriären, sina böcker och sitt arbete mot rasism. Ämnet är rykande aktuellt. På senare tid har flera mörkhyade fotbollsspelare i Europa fått bananer kastade mot sig av publiken.

Lilian Thurams budskap var tydligt: Man får inte låta fördomar och rasism stå i vägen för sina drömmar.

– Det är viktigt att förstå att identiteten är en styrka som man bär med sig. Man måste tro och jobba hårt för sina mål, då kan de bli verklighet – oavsett vilken religion eller vilken hudfärg man har, sa han och möttes av publikens applåder.

Lilian Thuram är själv ett strålande exempel på det. Som barn i västindiska Guadeloupe brukade han och hans kompisar spela fotboll och låtsas att det var VM-final. Lilian Thuram ville alltid vara brasilianare.

– Sedan växte jag upp och fick själv chansen att spela en VM-final mot Brasilien – och vinna den dessutom. Den vinsten är utan tvekan höjdpunkten i min karriär, svarade han på frågan om sitt bästa fotbollsminne.

Efter föreläsningen tackades den franske stjärnan med en Mitt 127-tröja och en tavla med texten: ”Ingen föds till rasist. Tack för att du förändrat människors inställning och hur de ser på andra.” Sedan stannade han kvar och skrev autografer och lät sig fotograferas med fansen.

– Det var spännande. Bra motivation för oss unga med en föreläsning med en så stor idol. Jag minns honom faktiskt från EM 2000 när jag och mina bröder såg honom på tv, sa 19-årige Barre Ahmed om stjärnbesöket.

Fakta

Världsmästare med Frankrike

Lilian Thuram spelade back i det franska landslag som vann VM på hemmaplan 1998.

Två år senare var han med när laget vann EM.

2008 lade han skorna på hyllan. Numera driver han stiftelsen Fondation Lilian Thuram mot rasism.

Den 42-årige fransmannen har också gett ut två böcker.

Källa: Stockholms ­stadsbibliotek och Fifa