Min lokala hjälte

Fotbollssupporter friad för nazihälsning

En Järfällabo åtalades i mars för att ha gjort en Hitlerhälsning och uttalat ”Sieg heil” under en fotbollsmatch på Friends arena. Nu har han friats i Solna tingsrätt då vittnesuppgifterna ansågs för vaga.

Under invigningsmatchen mellan Sverige och England i mitten av november 2012 satt den 46-åriga mannen i publiken på Friends arena i Solna. I halvtid greps han av ordningsvakter efter att en engelsk supporter hade uppmärksammat vakterna på att en person ropat ”Sieg heil” och gjort Hitlerhälsningar från sin åskådarplats. Flera andra vittnen ska också ha blivit vittnen till händelsen.

När Järfällabon togs om hand av ordningsvakterna nekade han till anklagelserna. Han menade att de måste ha tagit fel person, han själv hade bara levt med i spelet genom att hoppa upp och ner och röra på armarna.

I mars åtalades mannen vid Solna tingsrätt för hets mot folkgrupp. Men enligt tingsrättens dom kunde inget av vittnena identifiera 46-åringen vid rättegången. De ska i huvudsak ha iakttagit gärningsmannen bakifrån och från ett visst avstånd under fotbollsmatchen. Enligt domen ska vittnena inte heller ha lämnat något signalement av gärningsmannen under rättegången förutom färgen på hans hår och det signalementet stämde inte över­ens med 46-åringen.

– Det var ganska länge sedan händelsen inträffade och tingsrätten har funnit att vittnenas uppgifter var för vaga för att säga att det är styrkt vem som gjorde den här gärningen, även om jag menar att vissa av vittnesuppgifterna var tydliga, säger åklagare Malin Björk.

Under rättegången yrkade hon på villkorlig dom och samhällstjänst.

– Ett sådant här brott har ett straffvärde på några månaders fängelse men eftersom den här mannen är ostraffad sedan tidigare så yrkade jag på villkorligt. Jag kommer inte att överklaga domen eftersom jag inte ser någon ytterligare möjlighet att få det styrkt vem det var som utförde gärningen, säger hon.

46-åringens advokat är nöjd med tingsrättens dom.

– Min klient förnekar brott och tingsrätten dömde helt rätt, säger Slobodan Jovicic.

Fakta

Rasism vanligaste skälet till hatbrott

Hatbrott innebär att någon angriper en person eller en grupp på grund av deras uppfattade etniska bakgrund, religion, sexuella läggning eller könsöver­skridande identitet.

I Brotts­förebyggande råd­ets (Brå) årliga hatbrottsstatistik är hatbrott med främlingsfientliga eller rasistiska motiv det i särklass vanligaste motivet.

Förra året inkom 245 anmälningar om hets mot folkgrupp i Stockholms län enligt Brå.

Källa: Brå