Fotbollssupportrar heilade mot poliser

I derbyt mellan Hammarby och AIK tändes bengaler inne på arenan. Bilden är från arkivet.
I derbyt mellan Hammarby och AIK tändes bengaler inne på arenan. Bilden är från arkivet.
Igår spelade Hammarby och AIK spelade 1-1 på Tele2 Arena. Under matchen heilade supportrar mot polisen och i förra veckan fick nio personer tillträdesförbud efter förra derbyt mellan AIK och Djurgården.

Igår söndag möttes Hammarby och AIK på Tele2 Arena.

Redan innan matchen hann börja greps och anhölls en person misstänkt för grov misshandel. Två personer ska ha blivit misshandlade, varav en så svårt att denne fick åka ambulans till sjukhus.

– Sen var det två personer som heilade mot polisen under matchen och det är väl inte så bra att göra. Eller det ska man ju aldrig göra, säger Lars Byström, polisens presstalesman.

De två personerna greps för hets mot folkgrupp. Vid ingripandet gjorde dessa två tillsammans med ytterligares en person, våldsamt motstånd.

Ytterligare en anmälan, om försök till misshandel, upprättades efter att en så kallad banger har slängts mot polispersonal innan match. Vid tillfället uttalades också hot mot en polis och en anmälan om olaga hot upprättades.

Lägg till samlingen en anmälan om brott mot ordningslagen samt ofredande och att en person blivit omhändertagen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB och till sist brott mot ordningslagen sedan det tänts bengaliska eldar inne på arenan.

– Det ska däremot inte ha varit några konfrontationer mellan supportrar, säger Lars Byström.

I alla fall inte under matchen. Dagen innan samlades ett gäng huliganer för att slå på varandra i Årstaskogen.

Nio får tillträdesförbud

I förra veckan, på torsdagen, meddelades nio personer tillträdesförbud efter derbyt den 27 augusti när AIK och Djurgårdens IF drabbade samman på Friends Arena. Samtliga delgavs dessutom misstanke om våldsamt upplopp alternativt brott mot ordningslagen och hämtades in till förhör.

– Det kan komma att bli fler. Vi har ganska bra filmmaterial från den matchen, säger Lars Byström. Men det tar tid att gå igenom materialet och identifiera misstänkta personer.

De nio personerna meddelades också tillträdesförbud på mellan 18-23 månader, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Hittills i år har 36 personer fått tillträdesförbud av varierande längd.