Fotbollstält försenas ytterligare

Nacka IP skulle ha haft ett fotbollstält nu. Men kommunens upphandling drog ut på tiden och tältet är på plats tidigast nästa vinter.

Hundratals barn tvingas lägga fotbollsskorna i ide.

Två pojkar i tioårsåldern kickar boll på Nacka IP:s konstgräs. Nu skulle egentligen ett tält ha varit rest över planen och förhoppningsvis lockat betydligt fler besökare.

Planen används av många klubbar i Nacka: Sickla IF, Jarlabergs IF, Boo FF, och Järla IF FK.

Redan i september 2014 föreslog fritidsnämnden att kommunen skulle satsa 15 miljoner kronor på ett övertryckstält på planen för att fler skulle kunna använda den vintertid.

Men upphandlingen drog ut på tiden och var klar först den 8 december 2015.

STX Sweden AB vann upphandlingen före Hausvertrieb Tikkanen Oy. Men det finska bolaget hävdade att STX Sweden AB inte uppfyllde flera av de krav som Nacka kommun ställt och överklagade till förvaltningsrätten.

Men Nacka kommun håller inte med.

– Vi tycker att vi har gjort rätt, sägerkommunjuristen Johanna Elmstedt.

Hur som helst står bygget stilla tills rättstvisten är avslutad. Tältet kommer vara på plats tidigast nästa vinter.

Järla IF FK med 900 medlemmar har sitt kansli på Nacka IP. Ordföranden Rickard Waldenström är besviken.

– Det är bedrövligt. Det går ju inte att bedriva någon verksamhet. Jättetråkigt för medlemmarna.

Tiderna i inomhushallar som Nacka sportcentrum, Järla sporthall och Ektorps skolas gymnastiksal räcker inte till. De yngsta spelarna får knappt spela under vintern.

– Vi tränar så gott det går utomhus. Men smålagen, 7- och 8-åringarna, får i princip lägga ner sin verksamhet. De kanske får en strötid varannan vecka och då blir de jätteglada. För att hålla igång åker de också på cuper som kostar en massa pengar – det här slår väldigt galet, säger Rickard Waldenström.

För de äldre spelarna hyr klubben då och då dyra tider i inomhushallen på Bosön.

– Ofta får vi tidiga eller sena tider. Det är ganska tufft att åka genom hela stan och träna klockan 20 eller 21 om man är 12, 13 år. Får vi träna klockan 16 eller 17 har många svårt att hinna dit eftersom de får sitta i köer genom stan, säger Rickard Waldenström.

Fakta

Tält på planen från oktober till mars

Övertryckstältet ska täcka hela Nacka IP:s 11-mannaplan och möjliggöra spel vintertid.

Tältet ska vara uppställt oktober till mars. Under sommarhalvåret ska det vara nedmonterat och konstgräsplanen användas som vanligt.

För att finansiera driften ska även föreningar utanför Nacka kommun kunna hyra tältet.

Källa: Nacka kommun