Foto på fel plats – selfien slutade med polisanmälan

Personen tog en selfie utanför företaget som tillverkar och trycker sedlar.
Personen tog en selfie utanför företaget som tillverkar och trycker sedlar.
Mannen tog så kallade selfiebilder med sin telefon utanför entrén till sedelpapperstillverkaren Crane AB i Tumba. Men fotograferingen slutade med bråk och polisanmälan.

Fotografen är nu misstänkt för både våld mot tjänsteman och brott mot skyddslagen.

Skyddsvakterna vid Crane AB i centrala Tumba reagerade när de såg hur en person fotograferade sig själv med mobilen med företaget i bakgrunden.

– De informerade om att det är förbjudet att fotografera skyddsobjektet. I anmälan står att personen inte ville radera bilderna eller lämna ifrån sig mobiltelefonen till vakten för att få dem raderade, säger Tobias Duse som är utredare på Botkyrkapolisen.

I stället ska personen ha sprungit mot sin bil för att köra i väg. När vakterna försökte stoppa mannen ska han ha slitit sig loss, satt sig i bilen och gasat på.

– Han sveper enligt anmälan med sig skyddsvakten med dörren när han backar, berättar Tobias Duse.

Polisen har namn på en person som de tänker förhöra efter händelsen.

– Vi har en person som är uppsatt som misstänkt i det här. Vi kommer att höra honom senare, säger Tobias Duse.

Polisen hade på onsdagen ännu inte gått vidare med utredningen. Tobias Duse tror inte att fotograferingen som ägde rum i fredags ingick i förberedelser för något brott mot Crane AB.

– Av det jag hört tolkar jag det inte som förberedelse till något annat brott, säger Tobias Duse.

Det har hänt tidigare att personer blivit polisanmälda för att ha fotograferat sedeltryckeriföretaget som tidigare hette AB Tumba Bruk. För fyra år sedan greps en utländsk medborgare i 60-årsåldern som fotograferade företaget. I förhör uppgav han att fotograferade omgivningarna i Tumba när han besökte sin dotter i Sverige.

Fakta

Kan ge fängelse

Brott mot skyddslagen kan ge böter eller fängelse i upp till ett år.

Källa: Sveriges lag