ANNONS

Fotobok om Högdalstopparna nominerad till pris

Dunkel dag vid Högdalstopparna.
Dunkel dag vid Högdalstopparna.
För några år sedan började fotografen Ulf Lundin på en bok om Högdalstopparna – av en slump. Nu har han chansen att ta hem Svenska fotobokspriset 2019.
ANNONS

Ulf Lundin är fotograf och bor i Gubbängen tillsammans med familjen. I februari blev han nominerad till Svenska fotobokspriset för sin bok ”Monumentet” om Högdalstopparna. Boken är en samling fotografier, både hans egna och arkivbilder. Arbetet med att fotografera platsen började för ungefär fyra år sedan.

Det är en plats som är väldigt vacker och ful på samma gång.

– Från början var det en slump att jag åkte till Högdalstopparna. Jag hade lämnat dottern på skolan och gick omkring och fotograferade planlöst, säger han.

Efter en stunds fotande fick Ulf Lundin plötsligt till något speciellt:

– Jag tog en bild som jag inte hade tagit förut. Då ville jag gå tillbaka och göra om den med en bättre kamera. Det är en plats som är väldigt vacker och ful på samma gång.

Kyligt ögonblick vid Högdalstopparna. Foto: Ulf Lundin

Tanken är att berätta om hur topparna var förr och hur de blev som de är i dag.

– Boken är tänkt som något mer än bara en utställning. Därför tog jag med arkivbilder från förr. Detta är min första bok, vilket känns roligt. Tidigare har jag mest gjort kataloger, säger Ulf Lundin.

ANNONS

1955 finns det första dokumenterade beslutet om Högdalsområdet. Då bestämdes det att det skulle bli en avlastningsplats för sten och jord.

– Folk pratar om högarna som ”högdalstippen”. Den allmänna tron är att det har dumpats saker där slumpmässigt och att det har blivit som det är nu på grund av det. Historien bakom är väldigt annorlunda, säger han.

Under åren 1985-86 delades det ut en broschyr till alla som bodde i området. Broschyren föreslog att topp nummer tre skulle bli till en skid- och rekreationsanläggning, vilket framgår i Karin Melinder och Stephenson-Möllers text: En studie av Högdalstoppen.

En höjdpunkt var när Ingemar Stenmark i januari 1975 tävlade mot fransmannen Jean-Claude Killy på Högdalstoppen. Slalombacken stängdes 1994.

Ulf Lundin. Foto: Privat

Insikten om att området var tänkt att vara en samlingspunkt — för att därefter glömmas bort, uppmuntrade Ulf Lundin att göra färdigt boken.

Kommer det bli fler böcker?

– Du blir inte rik på att göra fotoböcker, det är en väldigt begränsad marknad. Om de ska vara fina böcker blir de dyra att trycka, men det är väldigt roligt och jag är sugen, säger Ulf Lundin.

Vinnaren av Svenska fotobokspriset utses den 5 april.

Fakta

Korta fakta

Bor: i Gubbängen.

Familj: Bor tillsammans med hans fru, en son, 16 och och en dotter, 12.

Framtiden: arbetar med utställningar men gör gärna en bok till. Om det är möjligt.

ANNONS