Fotografera ditt Farsta – och få bilden utställd

Larsboda. En familj flyttar in i det nybyggda höghusen i området på Filipstadsbacken, 1957. ABC-staden Farsta blev Stockholms sydligaste stadsdel. FOTOGRAF: Ronninger, Herman. Svenska Dagblade Stadsmuseet i Stockholm
En familj flyttar till Filipstadsbacken i Farsta, 1957. Hur ser det ut nu, 70 år senare?
Vill du vara med och dokumentera dagens Farsta? Ta fram kameran – och delta i hembygdsföreningens fototävling.
– Vi vill veta hur människor ser på saker och ting, säger Andrej Dahlin, som håller i tävlingen.

Det finns gott om bilder från det svunna Farsta, i Farsta hembygdsförenings arkiv. Däremot finns få fotografier av dagens förort. Det ska fototävlingen ”Min förort” råda bot på.

– Tanken är att dokumentera vårt område som det är nu – och det bästa sättet är att be folk vara med, säger Andrej Dahlin, redaktör för tidningen Hembygdsnytt och den som håller i tävlingen.

Tävlingen pågår fram till den 12 maj. Både hobby- och proffsfotografer får delta, med mobiltelefon eller annan kamera. Huvudsaken är att man fyllt 18 år och att motivet är från Farsta stadsdel – Fagersjö, Farsta, Farstanäset, Farsta strand, Gubbängen, Hökarängen, Larsboda, Sköndal, Svedmyra eller Tallkrogen.

Andrej Dahlin, medlem i Farsta hembygdsförening, ansvarar för fototävlingen "Min förort". Syftet är att få dagens Farsta dokumenterat.

Andrej Dahlin.  Foto:Privat

– Det händer saker med områdena hela tiden. Vi vill veta hur människor ser på saker och ting som de är nu, säger Andrej Dahlin.

Fotografierna ska, i mån av plats, ställas ut i Farsta galleri den 13 juli–1 september. En jury, med medlemmar från Farsta hembygdsförening och Farsta konstförening, ska välja ut de fem bästa bilderna. Priset blir att få fotografiet inramat som en affisch, 50 x 70 centimeter stor.

– Vi tar hjälp av galleribesökarna också. De får rösta på sitt favoritmotiv, och juryn kommer att beakta deras åsikter, säger Andrej Dahlin.

Det som är vardag idag är historia imorgon, påminner han. Då kan bilderna bidra med kunskap om vår tid.

– När vår samtid blivit historia blir de här bilderna ett viktigt tillskott i vårt arkiv, säger han.

Mer information om tävlingen, och dess regler, finns på Farsta hembygdsförenings webbsida.