ANNONS

Fotoutställning vill lyfta vårt kulturarv

Petra i Jordanien, centrum för caravanhandel med långväga rutter under antiken.
Petra i Jordanien, centrum för caravanhandel med långväga rutter under antiken.
Fotoutställningen "Resor genom vårt ömtåliga kulturarv: upptäck, bevara och sprid" har visats på Unescos huvudkontor i Paris och Etruskiska muséet i Rom. Nu är det vernissage i Spånga församlingshus den 11 september.
ANNONS

Fotoutställningen ”Resor genom vårt ömtåliga kulturarv: upptäck, bevara och sprid” invigs den 11 september. Den innehåller bilder och texter av vårt kulturarv som är hotat på olika sätt. Utställningen har tidigare visats på Unescos huvudkontor i Paris och Etruskiska muséet i Rom. Nu finns tillfälle att se den i Spånga församlingshus. Arrangören Wikimedia Sverige i samarbete med Unesco och Wikimedia Italien, arbetar för att digitalisera och bevara ett rikt och olikartat kulturarv. 

– Utställningen visar både skönheten och sårbarheten i världens kulturarv. Den ger starka argument för varför det är så viktigt att bevara vårt gemensamma och hotade kulturarv, säger Mats Djurberg, generalsekreterare Svenska Unescorådet i ett pressmeddelande.

Kiruna kyrka byggdes 1909-1912 av Gustaf Wickman, som inspirerades av norska stavkyrkor. Ett av Kirunas kulturarv som också flyttas när staden gör det. Foto: Zairon, CC BY-SA 3,0

Wikimedia Sverige som är medarrangör arbetar med att fler ska kunna ta del av deras digitala samlingar. Fotografierna som visas på utställningen kommer från många olika källor såsom arkiv, museer och en intresserad allmänhet och kan hittas i Wikimedia Commons Wikipedia mediabank, under fri licens.

– Det är jättekul att vi med utställningen kan visa fantastiska bilder på vårt kulturarv, som kan hittas hos oss i Wikimedia Commons enorma digitala samlingar. Vi hoppas att fler inspireras och söker bilder online, kanske även bidrar med egna foton, säger John Andersson, verksamhetschef, Wikimedia Sverige.

Invigning måndag 11 september kl. 16.00–18.30 i Spånga församlingshus. Det bjuds på enklare dryck och tilltugg. Invigningstalare från Svenska Unescorådet, Wikimedia Sverige och Spånga-Kista församlings kyrkoherde Jesper Alsterlund. Utställningen visas mellan den 11-25 september.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.