ANNONS

Fp-toppar hoppar av efter internbråk

Hur mår Folkpartiet i Täby? Åsikterna om det går kraftigt isär.

Två av partiets toppnamn lämnar nu sin poster efter interna stridigheter.
ANNONS

Valet 2010 blev en succé för Folkpartiet i Täby. Från att ha suttit i opposition kunde man kliva in som en del av Alliansen med ett kraftigt ökat väljarstöd i ryggen. Partiet ökade från drygt 17 till nästan 30 procent i kommunen. Men den nya rollen har inte varit bekymmerfri.

Bland annat har frågan om Tibble gymnasium skapat motsättningar. I höstas valde Carin Wiklund Jörgensen (FP), vice ordförande i kommunfullmäktige, att trotsa partilinjen och överklaga förvaltningsrättens dom om skolförsäljningen. Hennes beslut väckte besvikelse bland ledande folkpartister. Nu kommer ytterligare bakslag. Två av partiets toppnamn lämnar posterna i sina respektive nämnder. Barbro Lindberg (FP) hoppar av uppdraget som vice ordförande i socialnämnden.

– Situationen blev ohållbar för mig. Anledningen är främst är att vi har haft väldigt olika åsikter om tillvägagångssätt och inriktning för partiet.

Bland annat nämner hon nedläggningen av den kommunala hemtjänsten. Där har hon inte varit ensam i sitt motstånd. När beslutet skulle klubbas lade åtta av 18 Folkpartister ned sina röster. Enligt Barbro Lindberg finns en tydlig slitning i hennes parti mellan dem som står närmre Moderaterna och dem som inte gör det.

– Jag är väldigt tydligt socialliberal och står kanske längre ifrån Moderaterna, säger Barbro Lindberg.

Även Lena Dahl (FP) lämnar sin plats i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Hon fick nog i förra veckan när nämnden röstade igenom att komvux ska skrotas.

– Jag vill inte vara med och lägga ned mer kommunal verksamhet nu. Det här är inte politik jag känner mig bekväm med, säger Lena Dahl.

Hon anser att det varit svårt för mer socialliberala folkpartister att få utrymme i Täbyalliansen. Partiets starke man Mats Hasselgren vill dock inte gå med på att partiet skulle vara splittrat i två läger i Täby.

– Däremot har vi högt i tak och alla får komma med synpunkter. Men i politik måste man ibland kompromissa. Det skulle inte fungera om alla bestämde sig för att inte vara med längre så fort man inte är hundraprocentigt nöjd.

ANNONS

Begreppet socialliberalism innebär, enligt Folkpartiets hemsida, en politik som betonar ansvar för de svagaste och sämst ställda.

Båda avhopparna kommer att behålla sina platser i kommunfullmäktige.