Min lokala hjälte

Fräck inbrottstjuv tog nycklar på nattklubb

Efter att ha stulit en kvinnas plånbok och nycklar på en nattklubb kollade tjuven upp var hon bodde.

Sedan åkte han dit och gjorde inbrott hos föräldrarna.

Det var i vintras som en tjej i 20-årsåldern från Sollentuna var ute på en nattklubb på Stureplan. Hon hade lagt sin jacka, tillsammans med kompisarnas ytterkläder, under ett bord.

En 20-årig man har i förhör berättat att han hittade jackan och att det i fickorna fanns nycklar och en plånbok. Han kollade upp adressen till tjejen på ID-kortet, satte sig i bilen tillsammans med kompisar och åkte dit.

Hon bodde hos sina föräldrar som låg och sov. Mamman har berättat att hon vaknade och hörde hur någon gick in i huset med nycklar. Hon utgick ifrån att det var dottern som kom hem.

Men när hon hörde att personen gick runt i huset med skorna på och en man gick igenom rummet anade hon oråd och väckte sin man. De rusade upp och mamman fick tag på en av inbrottstjuvarna som då tappade en dator innan han försvann. Trots det lyckades man få med sig en tv, kamera, kläder, väskor och kontanter. Flera av sakerna återfanns i en grannes trädgård.

Brottsplatsundersökningen visade att den nu dömde 20-åringen inte var ensam, men vem den andra personen var har inte gått att fastställa.

– Det har funnits en annan person med, men det här åtalet gäller bara 20-åringen, säger assistentåklagare Anna Stiernstedt.

Efter att inbrottstjuvarna försvunnit satte sig mannen i bilen och kunde hjälpa polisen att stoppa ett misstänkt fordon. I bilen fanns den nu dömde 20-åringen. Bredvid honom låg dotterns plånbok.

När mannen greps uppgav han sin brors namn. Han hade också broderns ID-kort i fickan. 20-åringen hann anhållas, häktas och åtalas innan hans riktiga identitet uppdagades.

Han döms därför för falsk tillvitelse. För stölden av plånboken och inbrottet döms han för stöld respektive grov stöld och ska betala totalt 15 000 kronor i skadestånd till familjen.

Påföljden blir skyddstillsyn med samhällstjänst i 120 timmar. Tingsrätten har tagit hänsyn till mannens ålder och att han lever under ordnade förhållanden.

– Jag är enig med rätten och tycker att tingsrätten gjorde en bra bedömning av åtalet, säger Anna Stiernstedt.

Mannens försvarsadvokat har inte gått att nå på grund av semester.

Fakta

Antal amälda inbrott ökar