”Fräckt att klä ut sig till brandmän”

På Haninge brandstation, precis i närheten där det äldre paret bor, ser man allvarligt på brottet. ’’Väldigt fräckt gjort’’, säger insatschefen Anders Hägglund (till vänster).
På Haninge brandstation, precis i närheten där det äldre paret bor, ser man allvarligt på brottet. ’’Väldigt fräckt gjort’’, säger insatschefen Anders Hägglund (till vänster).
Ett nytt, utstuderat åldringsbrott är här. Utklädda ”brandmän” lurar sig in och stjäl. Första fallet i landet har nu skett i Brandbergen.

– Vi ser allvarligt på detta, säger Anders Hägglund, brandman vid ­Haninge brandstation.

Åldringsbrotten har antagit en ny skepnad – första fallet ägde rum hos ett äldre par i Brandbergen förra lördagen.

Tre unga uniformerade män, som enligt den 65-åriga kvinnan i huset påstod sig komma från räddningstjänsten, knackade på i radhuset och ville undersöka brandvarnarna.

– Alla männen hade grågröna brandmansuniformer av insatstyp, som brandförsvaret, menade hon. Men ingen legitimerade sig, säger polisens förundersökningsledare Christer Hanser.

En timme efter att männen lämnat huset ska kvinnan ha upptäckt att guldsmycken och portmonnän var borta.

Brandbergsfallet är det första i sitt slag och helt unikt, enligt både rikskriminalens nationella åldringsbrottsgrupp och länskriminalpolisen.

– Det här tyder på ett nytt modus. Vi har ju tidigare haft gärningsmän som utgett sig för att vilja kontrollera brandvarnare eller för att vara poliser, men vi har aldrig tidigare haft utklädda gärningsmän i åldringsbrott, säger Åke Bylund, chef för seriebrottsgruppen på länskriminalen, som ser allvarligt på fallet.

Var kan de påstådda branduniformerna komma från?

– Stulna branduniformer eller köpta kläder i byggbutiker, vilket som. Vi kan inte veta säkert förrän vi fått dem i beslag.

Att stoppa gärningsmännen och hitta stöldgodset kan bli väldigt svårt.

– Vi kan bara uppmana folk att ringa sin brandstation eller kommunen när dessa påstådda brandmän knackar på. Men då måste man våga ifrågasätta och det kan vara tufft för äldre eller dementa. Och gärningsmännen är skickliga och ändrar modus då och då, säger Åke Bylund.

Bara några stenkast bort från radhuset där brottet ägde rum finns Haninges riktiga brandmän. Insatschefen Anders Hägglund blir bekymrad av fallet.

– Fräckt av dem att klä ut sig till brandmän. Vi ser allvarligt på detta, och alla åldringsbrott. Vi gör inte hembesök, vi måste vara tydligare med det. Ibland vill bostadsrättsföreningar att vi ska informera, men då har vi alltid med oss en representant från fastigheten.

Hur ser ni på de påstådda brandmansuniformerna?

– Svårt att bedöma utan att veta exakt typ av grått och grönt. Jag skulle till exempel kalla våra egna för sandfärgade eller beiga, men det finns ju både gråa och gröna inslag i dem.

Alla männen hade grågröna brandmansuniformer av insatstyp, som brandförsvaret.Christer Hanser, polisen

Fakta

Tjuvarna byter ofta skepnad

Enligt polisen byter gärningsmännen i åldringsbrotten ofta skepnad. De flesta är mellan 30 och 65 år.

Andra kända åldringsbrott är påstådda vattenläckor som ”ska lagas”, falsk hemtjänstpersonal, ”intervjuer” och påstådda civilklädda poliser som vill ta med sig föremål från hemmet som ”bör stöldmärkas”.

Källa: polisen