Frågetecken ska besvaras om Liljeholmsbadet

Liljeholmsbadet
Liljeholmsbadets framtid ännu inte klubbad.
Interiör från badet.
Interiör från badet.
Glada badare i Liljeholmsbadet 1952.
Glada badare i Liljeholmsbadet 1952.
Jan Valeskog
Jan Valeskog (S) är ordförande i fastighetsnämnden.
Fastighetsnämnden sköt upp beslutet om att sälja Liljeholmsbadet.
– Det fanns ett frågetecken, säger Jan Valeskog (S), ordförande i nämnden.

Liljeholmsbadet stängdes i augusti – på grund av att staden tyckte att simhallen var för osäker att använda. Två utredningar om det anrika badets framtid har gjorts, och slutsatsen är att det borde säljas. Troligtvis för att användas till något annat än simbassäng.

Inget beslut

I tisdags var frågan uppe på fastighetsnämndens möte – men beslutet bordlades. Jan Valeskog (S) är ordförande i fastighetsnämnden.

– Det fanns ett frågetecken, en fråga som ställdes internt som lovades att besvaras innan beslut, säger han.

Men vad detta frågetecken handlade om vill han inte säga.

– Det är inte av allmänt intresse, utan internt, säger Jan Valeskog.

Kritiska till försäljning

Det finns starka röster för att bevara badet. Både intresseföreningen Liljeholmsbadets vänner och Liberalerna kräver en ny utredning. Men det verkar de inte få gehör på.

– Det har redan gjorts två utredningar, och det behöver inte utredas en tredje gång. Faktaunderlaget finns redan. Kanske kan någon detalj ändras, säger Jan Valeskog.

Beslut i maj

Han säger att beslutet om badets framtid kommer att tas i maj. Och allt pekar alltså på att det kommer att bli fråga om en försäljning.

Fakta

87 år gammalt badhus

Liljeholmsbadet är ett pontonbadhus vid Hornstulls strand.

Badet invigdes 1930 för att förse närområdet med badmöjligheter. Dusch och badkar var långt i från standard i lägenheter på den tiden.

1950 höll badet på att sjunka, och fick bärgas. På nittiotalet hotades det av nedläggning på grund av förfall, men renoverades efter protester.

Augusti 2016 stängdes badet på grund av säkerhetsskäl. Två utredningar om badets framtid har gjorts, slutsatsen från dessa är att staden bör sälja badet eftersom det anses för dyrt att renovera.