Frågor och svar om sopstrejken i Stockholm

Ett 50-tal sopåkare vid Reno Norden har gått ut i vild strejk.
Ett 50-tal sopåkare vid Reno Norden har gått ut i vild strejk.
Sedan onsdagen 28 juni råder vild strejk bland sopåkare i Stockholm. Många frågor florerar – här svarar Mitt i på några av dem som rör själva strejken.

Varför kallas det för ”vild strejk”?

Vild strejk är ett vedertaget begrepp på en strejk som inte är godkänd eller varslad av facket. Vild strejk bryter mot reglerna inom strejkrätten.

Så vad tycker facket?

Transportfacket står inte bakom strejken. Transport anser att fredsplikt råder.

Vad bråkar de om?

I höst börjar ett nytt avtal gälla för sophämtningen i Stockholm. Diskussioner har förts om att ändra lönesystemet. Sopåkarna menar att lönerna kan sänkas – något som starkt dementeras av Transportföretagen på SvD Debatt.

Läs inlägget på SvD Debatt här!

Varför händer detta nu?

Onsdagen 28 juni vägrade sopåkarna delta i en nyckelinventering. De vill helt enkelt inte berätta vart nycklarna går. Åkarna menar att det är en del av deras yrkeskunskap medan arbetsgivaren Reno Norden kallar det för utpressning.

Läs mer om bakgrunden på Mitt i här!

Blev alla sopåkare uppsagda?

Nej, ingen är uppsagd. Däremot har arbetsgivaren stämt 50 sopåkare. Arbetsdomstolen kommer med ett första utlåtande på fredag: Är strejken olaglig eller inte? Om den ses som olaglig finns skäl för uppsägning.

Läs mer i tidningen Arbetet här!

Strider det inte mot strejkregler att Stockholm stad ställer ut containrar och arbetsgivaren anlitar andra sopåkare?

Nej, eftersom strejken är vild.

Har sopåkarna sagt upp sig själva?

Ja, 46 av totalt 74 har sagt upp sig. Siffrorna enligt arbetsgivaren Reno Norden.

Vad tjänar en sopåkare?

Den nuvarande avtalade lönenivån är 35 000 kronor/månaden, det framgår av ett pressmeddelande från Reno Norden på onsdagen (12 juni). Senaste budet i förhandlingarna från arbetsgivaren var att behålla lönenivån men att sopåkarna skulle gå upp i arbetstid – från 29,5 timmer/veckan till 34,5 timmar/veckan, enligt samma pressmeddelande.