Frågor om uppsägningar tas upp på nämnden

Frågan kommer att diskuteras på stadsdelsnämndmötet ikväll.
Frågan kommer att diskuteras på stadsdelsnämndmötet ikväll.
Mitt i:s artikel om att hela teamet som jobbar med våldsutsatta har sagt upp sig i protest mot ledningen har väckt starka reaktioner.
Idag kommer frågan att tas upp på stadsdelsnämnden.

Mitt i söderort berättade tidigare i veckan att samtliga medarbetare i stadsdelens relationsvåldsteam har sagt upp sig i protest mot ledningen.
Socialsekreterarna upplever att deras bedömningar blir ifrågasatta och att de blir motarbetade av chefer på olika nivåer.

– Vi gör det i protest mot arbetsvillkoren. Vi kan inte jobba under de här omständigheterna och bedriva ett klientsäkert arbete, säger en medarbetare.

Det är det tredje teamet som slutar på tre år.

Mitt i:s artikel har väckt starka reaktioner, både hos läsare och politiker.

Vill ha grundläggande förklaring från förvaltningen

Peter Backlund (L) kommer idag att ta upp frågan på stadsdelsnämnden idag.

– Vi har inte fått information om att det har varit sådan personalomsättning. Genom artikeln har det kommit fram att det finns ett missnöje. Vi kommer att ställa frågor till förvaltningen på nämndmötet för att få reda på varför det ser ut så här, säger han.

Han vill ha en grundläggande förklaring från förvaltningen.

– Om det saknas pengar för en sådan viktig uppgift måste vi se till att det finns pengar, säger han.

”Om det är en dålig chefskultur får vi ta tag i det”

Ulf Walther (S), stadsdelsnämndens ordförande har också reagerat på uppgifterna som framkommer i artikeln.

– Jag blev naturligtvis väldigt orolig. Det är viktigt att stadsdelen tar tag i och undersöker vad som har hänt. Det har tagits en kontakt med de fackliga företrädarna, och jag har kollat med förvaltningen så att ingen kvinna har farit illa på grund av det här, säger han och fortsätter:

– Teamet har letts av olika chefer de senaste åren. Jag har hört att det inte har blivit bra. Verksamheten kommer nu att lyftas från barn- och ungdomsenheten till en enhet som jobbar med vuxna och det är ett bra steg.

Medarbetarna berättade för tidningen att de ofta får frågan från chefer om det inte finns ett billigare alternativ när de placerar kvinnor som behöver skydd.

Enligt Ulf Walther har det inte funnits några ekonomiska besparingar.

– Den här enheten har dragit över budget i flera år. Vi tillåter verksamheter som måste gå med underskott att gå med underskott, där det är viktigt att människor inte far illa, säger han och fortsätter.

– Vi kommer noggrant att följa upp det här. Om det är en dålig chefskultur får vi ta tag i det.