ANNONS

Frågorna som Billström inte vill svara på

Annika Billström vill inte intervjuas om hur hon lyckats i sin roll som regionchef.
Annika Billström vill inte intervjuas om hur hon lyckats i sin roll som regionchef.
Annika Billström var tydlig med sitt huvudfokus när hon tillträdde som regionchef för Hyresgästföreningen i Stockholm – att lösa den interna konflikt som satt föreningen i en djup kris.
Men idag vill hon inte ge intervjuer om hur Hyresgästföreningen egentligen mår.
ANNONS

Hyresgästföreningens utspel på DN Debatt om att tillåta högre hyror i innerstan fick många att reagera. Företrädare kände sig överkörda medan vanliga medlemmar sa att de höll på att tappa förtroendet för föreningen.

Kritik har också riktats mot Hyresgästföreningens regionchef Annika Billström, en av tre företrädare som undertecknade debattartikeln, som när hon tillträdde var tydlig med att hennes huvudfokus var att ena Hyresgästföreningen i region Stockholm.

I samband med att hon tillträdde sitt jobb som regionchef sa hon i en intervju med medlemstidningen Hem & Hyra att regionen befann sig i djup kris.

– Det är jätteallvarligt och handlar om att vinna eller försvinna om vi inte förändrar situationen, sa hon då.

Men idag vill Annika Billström inte ställa upp på en intervju med Mitt i om hur hon lyckats med sitt uppdrag, vad hon tänker om reaktionerna efter debattartikeln och hur hon ser på sitt engagemang i det norska byggbolaget Veidekke som förespråkat marknadshyror.

I ett mejl via Hyresgästföreningens pressekreterare hänvisar hon alla frågor om Stockholmshyra till ordförande Simon Safari medan övriga frågor förblir obesvarade.

Läs mer: Efter hyresutspelet: ”Jag litar inte på dem”


Annika Billströms mejl:

Jag har alltid hävdat att Hyresgästföreningen är en av Sveriges viktigaste organisationer eftersom vi arbetar för enskilda medlemmars och hyresgästers rättigheter. Vi, inom Hyresgästföreningen region Stockholm, arbetar aktivt med ett förnyelsearbete, där både tjänstemän och förtroendevalda är ansvariga för att driva arbetet åt samma håll.

ANNONS

Vi har olika roller, de förtroendevalda i fullmäktige och i regionstyrelsen tar besluten, vi på regionkontoret, där jag är högsta ansvariga chef, har att verkställa dessa beslut. Det innebär att vi har en naturlig uppdelning där regionordförande är den som uttalar sig i övergripande bostadspolitiska frågor, såsom Stockholmshyra.

Fakta

Striderna som skakat Hyresgästföreningen

LÖFTET:
I augusti 2014 tillträdde Annika Billström som regionchef för HGF region Stockholm. I en intervju med medlemstidningen Hem & Hyra beskrev hon läget i regionen som en jättekonflikt men lovade samtidigt en lösning.
– Den konflikten måste raderas och det blir mitt huvudfokus när jag börjar som regionchef, sa hon då.

AVSTÄNGNINGARNA:
I juni förra året blev ordförandena på Kungsholmen och i Solna avstängda i fem år efter beslut i Etik- och moralgruppen. Avstängningarna upphävdas senare på grund av att ärendet inte hanterats korrekt.
Senare samma år blev samma personer, samt ordföranden på Södermalm, ändå avstängda för en kortare tid.

STÄMNINGEN:
2014 blev HGF:s ordförande i Stockholm, Greger Björkegren, avsatt och suspenderad av regionstyrelsen. Han anklagades för att inte ha följt demokratiskt fattade beslut. Han stämde senare Hyresgästföreningen på 1,59 miljoner kronor.

AVGÅNGSKRAVET:
I september förra året skickade Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm, ett mejl till regionens förtroendevalda där han krävde Annika Billströms avgång. Han anklagade henne bland annat för att missköta sina arbetsuppgifter. Annika Billström satt ändå kvar.

PRESSTOPPET:
I 47 år publicerade innerstadsföreningarna en egen bilaga till Hem&hyra, Hyrespressen, som kom ut tre gånger per år. Skribenterna i tidningen var ofta mycket kritiska till ledningen i Hyresgästföreningen.
2016 beslutade Riksförbundet att höja kostnaden för bilagan från 13 000 till 45 925 kronor per nummer och 2017 höjdes den ytterligare till 123 750 kronor. Det fick till följd att Hyrespressen inte längre ges ut.

UTSPELET:
Tre företrädare för HGF skriver en debattartikel på DN Debatt i februari 2017 om att införa Stockholmshyra. Utspelet är inte förankrat inom lokalavdelningarna i Stockholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.