Fram med pulkan – här finns de bästa backarna

Reportern Caroline Cederquist testar backen.
Reportern Caroline Cederquist testar backen.
Ta fram pulkan – det är snö. För den åksugne är alternativen många.

Flottsbro har en officiell pulkabacke. Men det finns fler nedfarter att välja på.

Snön ligger vit på taken och alla backar är redo – för pulkor, snowracers och stjärtlappar.

– Riktiga anlagda backar har vi knappt några i kommunen. Men i parker och på andra ställen där det finns riktigt bra slänter – där åker folk, säger Lars Lantz, chef vid gatu- och parkdriftavdelningen vid Huddinge kommun.

Han berättar att även en spontan plats kan få kommunens assistens och skötsel.

– Ute i Skogås vid något av baden har vi tagit bort stenar för att folk ska kunna åka pulka.

En annan plats som är välutnyttjad, menar Lars Lantz, är en slänt vid Fullersta gård.

– Det åker tusentals ungar ner från bullerplanken där varje år. Så fort den första snön kom var det folk där i år.

När Lokaltidningen Mitt i besöker platsen är det vardag och backen ligger öde. Med en pulka med ratt ska backen testas. Den är lite väl kort för testpanelens smak men efter några åk blir betyget godkänt. Att kasta sig ner från planket ger en kittlande känsla i magen och släpper loss några gutturala glädjeskrik.

Flera Huddingebor vittnar om att platsen är desto mer välbesökt på helgerna. Men Fullersta är långt ifrån den enda backen i kommunen.

Den största och den enda som officiellt sköts om är pulkabacken i Flottbro, där det även går att grilla korv och annat ätbart.

– Vi har hand om den populära backen i Flottsbro. Sedan finns det en liten barnbacke i Flemingsbergsparken. Och så har jag hört att det brukar hänga många barn i backen mellan Terapivägen och Hälsovägen, också i Flemingsberg, säger Cristina Gonzalez Pons vid Huge fastigheter på frågan om tips på backar.

Övriga tips från boende i kommunen är den lilla kullen i Sjödalsparken och i Kästa finns det två stora lokala backar. Även vid Utsäljeskolan i Snättringe/Utsälje finns en och i Rådsparken ligger en nerfart som är lite mindre men välbesökt.