I Vallentuna tar S ett stort kliv framåt och ökar med 3,7 procentandelar mot förra EU-valet. Ändå når de inte resultatet hela riket på 24,8 procent. Men i distriktet Norrgården-Sörgården tog S hela 28,3 procent.

MP ökar till 14,7 procent, ett resultat som är bättre än de 13,8 procent de vann i hela riket. Partiet har sitt starkaste fäste i norra Ormsta med 16,8 procent.

Också V ökar, även om de 5,2 procent de erövrade inte ens utgör hälften av resultatet totalt i Sverige. Men i södra Ormsta tog de hem hela 9,9 procent.

För C blev resultatet dystert i Vallentuna. Visserligen fick de en halv procent mer än i riket, men förlusten är större. Här backar partiet med hela 4,7 procentenheter. I sitt starkaste distrikt Markim-Orkesta får de i dag 12,2 procent – nästan lika mycket som i Vallentuna totalt förra EU-valet.

KD är sannolikt inte heller nöjda. De förlorade 3,5 procentandelar i Vallentuna och fick en halv procentenhet lägre valresultat än i riket.

För övriga partier låg förändringarna mot 2019 under en procentenhet.

Valdeltagandet ser ut att ha sjunkit sedan förra EU-valet. Då låg det på 60,8 procent och hade ökat för fjärde gången. I år visar de preliminära siffrorna ett valdeltagande på 57,4 procent i Vallentuna.

De preliminära siffrorna kommer från den räkning som gjordes i vallokalerna på valdagen. På onsdag görs en uppsamlingsräkning.

– Det som återstår att räkna är de sista förtidsrösterna, alla utlandsröster och de röster som röstmottagarna bedömde behöver granskas på onsdag, säger Vallentunas valsamordnare Annica Brozin.