ANNONS

Främmande man flyttade in i stugan

Krossat glas, cigarett­fimpar och smutsiga lakan. Det var spåren efter en man som bröt sig in i ett fritidshus i Värmdö. Trots polisanmälningar gjorde han om samma sak – fem gånger. Nu åtalas han efter flera övernattningar.
ANNONS

Snart är det dags för många att bomma igen fritidshusen för hösten – men det är inte säkert att de får stå orörda för det. Det kan nämligen hända att sommarstugor får besök av objudna gäster som sover över.

Så var fallet för ett par på norra Värmdölandet som flera gånger polisanmält att någon verkade ha bott i deras sommarstuga.

Det började redan förra hösten. När paret kom till huset såg de att en fönsterruta krossats och att någon hängt upp filtar som gardiner. Inomhus låg fimpar och rester av ved i kakelugnen, dessutom verkade någon ha sovit i sängen.

”Personen har sovit i våra sängar, använt våra täcken och kuddar. Det är ett intrång i vår personliga integritet”, har de sagt till polisen.

De anmälde händelsen, men mannen slutade inte. Hela fem gånger har de kommit till stugan och kunnat se att han har varit där.

Efter ett tips till polisen kunde mannen gripas och genom dna från fimpar i stugan kunde han knytas till brottet.

Mannen är nu åtalad för hemfridsbrott och skadegörelse. Polisen misstänker dessutom att han sovit i flera hus i området.

Han har erkänt brott och har i förhör berättat att han först tyckte att det var spännande att bryta sig in, men också att det kändes bra att ha ett eget hem, då han själv saknade bostad.

Enligt polisen är det inte ovanligt att ägare anmäler att någon bott i deras fritidshus eller kolonistuga.

ANNONS

– Jag har stött på det vid flera tillfällen, senast före sommaren. Det handlar ofta om personer som saknar egen bostad eller som har en missbrukarproblematik. Det kan man ha förståelse för, men det är olagligt och man får inte göra så, säger Kia Sandell, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Enligt Tore Kristiansson vid Värmdöpolisen var det många husägare som drabbades för några år sedan.

– Då hade vi någon som bröt sig in i fritidshus och åt upp alla konserver. När de var slut drog personen vidare till nästa tomma fritidshus och gjorde samma sak där.

Dom mot mannen som står åtalad väntas i mitten av oktober.

Polisen säkrade dna genom fimpar som mannen slängde i en kopparkittel inne fritidshuset.

Personen har sovit i våra sängar, använt våra täcken och kuddar.det drabbade paret

Fakta

Fler kolonistugor som blivit sovplats för inkräktare

Koloniområde i Skrubba, Tyresö: Personer har vid olika tillfällen använt stugor som tillfälliga bostäder.

Koloniområde i Skarpnäck: Flera kolonistugeområden i söderort har från och till under förra sommaren och i höstas haft stora problem, både med vanliga inbrott och folk som sover över i stugorna. Vad gäller övernattningarna tror polisen att det helt enkelt handlar om folk som inte hade någonstans att bo.

Kolonistugor i Bromma: Personer tog sig vid flera tillfällen i vintras in i stugor och övernattade.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.