Ny framtid för bortglömda Gamla Brogatan

Marthyn Inghamn älskar Gamla Brogatan.
Marthyn Inghamn älskar Gamla Brogatan.
Citys en gång punkigaste gata - Gamla Brogatan - har fallit i glömska.
Nu vill ett gäng fastighetsägare sätta gatan på kartan.
Men det får inte bli en kopia av Söder, varnar en butiksägare.

Gamla Brogatan mellan Hötorget och Vasagatan har en gedigen historia. Här hängde August Strindberg, Anders Zorn och Nils Ferlin i början på 1900-talet och under 70-talet blev gatan centrum för jeans-hajpen med legendariska butiken Puss & Kram.

Var rivningskontrakt

I dag är gatan ett av få bevarade reservat av de gamla Klarakvarteren.

– Alla fastigheter var rivningskontrakt fram till 80-talet. Sen kom man på att det var dumt med alla rivningar så man valde att bevara dem. Det finns ingen gata som den här i hela stan. Jag älskar den, säger Marthyn Inghamn, ägare på skobutiken Sko-Uno som legat på samma adress på Gamla Brogatan sedan 70-talet.

De flesta av de äldre butikerna har stängt igen och Sko-Uno är en av få butiker som lyckats behålla sina kunder genom åren.

Inspireras av Carnaby Street

Nu ska butiken få fler grannar. Enligt ett nytt förslag av sju fastighetsägare i området ska Gamla Brogatan bli citys nya nöjes- och modegata.

Enligt tidningen Fastighetsvärlden, som skrev om planerna i augusti, har fastighetsägarna hämtat inspiration från både Carnaby Street i London och Swedenborgsgatan på Södermalm. Gatan ska bli ”en personlig, inbjudande och händelserik gata med genuina och småskaliga koncept”, skriver tidningen.

Marthyn Inghamn är positiv till de nya planerna, men höjer ett varningens finger.

– Gatan är alternativ och jag hoppas att den får fortsätta vara det. Så fort man försöker göra något trendigt, som Söder, så dör det. Antingen är man cool eller så är man inte det. Och jag tycker att den här gatan är världens coolaste.