Oviss framtid för kyrkans förskolor

Kyrkans förskola Kvarnen
Förskolan Kvarnen ligger i närheten av Lidingö kyrka.
Förra veckan skulle politikerna i kyrkofullmäktige diskutera om kyrkans tre förskolor ska läggas ner. Efter ett föräldramöte har frågan skjutits fram till nästa år. "Nu finns det en strimma av hopp", säger Daniel Juhlin, som har sitt barn i förskolan Kvarnen.

Lidingö församling driver tre förskolor på ön med sammanlagt runt 40 barn. Under hösten har en oro spridit sig bland föräldrar för att förskoleverksamheten ska läggas ner. Ärendet ”Avveckla Lidingö församlings förskoleverksamhet” skulle ha varit uppe i kyrkofullmäktige förra veckan, men bordlades efter ett möte mellan föräldrar och företrädare för kyrkorådet. Nu är förskolans framtid uppskjuten till februari nästa år, när kyrkorådet har sitt nästa sammanträde.

Daniel Juhlin, som har sin 4-årige son på förskolan Kvarnen, är lättad.

Daniel Juhlin

Daniel Juhlin

– Nu finns det en strimma av hopp. Det var ganska svårt att få till det här mötet. Men givet att man sköt upp beslutet blev vi ju lyssnade på vilket vi är jätteglada för.

I föräldragruppen finns ett stort engagemang för att rädda förskolan, som är omtyckt av både barn och föräldrar, enligt Daniel Juhlin. De är beredda att bistå på alla sätt för att hjälpa verksamheten att kunna gå runt. Han hoppas att kyrkan kommer att vilja samarbeta med dem för en gemensam lösning.

– I tider när många lämnar kyrkan borde detta vara en fantastisk möjlighet att rekrytera ambassadörer för kristna värderingar.

Carina Nilsson, kyrkoherde i Lidingö församling, välkomnar engagemanget som finns hos föräldrarna. Men hon kan inte svara på hur det ska tas vidare.

– Det vet jag inte något mer konkret om. Men jag är tacksam för allt engagemang som finns.

Bakgrunden till att förskoleverksamheten ses över är svårigheter att få ekonomin att gå ihop. De lagkrav som i dag ställs på en förskolas huvudman är svåra att leva upp till för en sådan liten förskoleverksamhet som kyrkans. Dessutom har barnomsorgspengen inte ökat tillräckligt, menar Carina Nilsson.

Kyrkoherde Carina Nilsson

Carina Nilsson, kyrkoherde.

– Barnomsorgspengen har inte ökat i samma takt som lönerna ökar. Det är där det inte går ihop.

När kan det bli aktuellt med en avveckling?

– Det kan man inte säga förrän man har ett beslut. Man måste ha ett beslut först, sedan får man titta framåt. Det är ingenting som går fort, det är ingenting som händer från en dag till en annan.

Förstår du föräldrarnas oro?

– Det har jag full förståelse för. Förskolan är en så stor del av vardagen när man har små barn. Det har jag stor respekt och full förståelse för.

LÄS FLER NYHETER FRÅN LIDINGÖ:

Drog personer ur bilen – körde därifrån

Vikingarnas härjningståg tar aldrig slut

Häng med en av Lidingös parkeringsvakter

Fakta

Kyrkans förskolor

Lidingö församling driver tre förskolor på Lidingö: Prästkragens förskola nära Breviks kyrka, Kvarnen nära Lidingö kyrka, en förskola i anslutning till Bodals kyrka samt den den öppna förskolan som har en drop-in verksamhet flera dagar i veckan.

På Lidingö finns 21 kommunala förskolor, 26 fristående och 23 fristående pedagogisk omsorg.

Källa: Lidingö församling/Lidingö stad