Metros framtid som tunnelbanetidning osäker

Som namnet antyder har tidningen Metro för många varit sammankopplad med tunnelbanan.
Som namnet antyder har tidningen Metro för många varit sammankopplad med tunnelbanan.
"En typisk stalinist som vi borde bli av med" sa Metros nye ägare Mats Qviberg om en anställd i en intervju med högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.
Nu har en flera profiler lämnat tidningen och deras avtal med kommunaltrafiken hotas.

Metros roll som tunnelbanelektyr kan vara hotad. Igår rapporterade Dagens Nyheter att kommunaltrafiken i Göteborg väljer att inte förnya det avtal man haft med tidningen när det går ut till årsskiftet, och Stockholms trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons gick i lördags gick ut med att han inte är övertygad om att Metro behövs i tunnelbanan.

– Det är en lösning som har spelat ut sin roll, det är något jag  har varit tydlig med under en längre tid – att det kan vara läge att söka andra alternativ, säger Kristoffer Tamsons.

Kontroversiell intervju

Det var i början av året som gratistidningen Metro köptes av finansmannen Mats Qviberg och den norske kollegan Christen Ager-Hanssen – en händelse som resulterade i en del höjda ögonbryn. Och i helgen tillkom en rad nya kritiska röster, när de nya ägarna ställde upp i en intervju med högerpopulistiska nättidningen Nyheter Idag.

Flera uppsägningar

I intervjun beskriver Mats Qviberg en anställd inom Metro som ”en stalinist som vi borde bli av med” och ett framtida samarbete mellan Metro och Nyheter Idag påtalas.

Efter att intervjun släpptes har reaktionerna inte låtit sig vänta; bland annat har två kolumnister och en reporter sagt upp sig med anledning av Qviberg och Ager-Hanssens uttalanden. Dessutom har tidningens bägge nyhetschefer lämnat sina tjänster – men enligt dem av andra skäl än Qvibergs uttalanden.

Riskerar förlora avtal

En annan part som upprördes av ägarnas uttalanden och medverkan i Nyheter Idag-intervjun var Miljöpartiet, som meddelat att de nu vill diskutera det avtal som Metro har med SL.

Qviberg och Ager-Hanssen har båda ursäktat sina tidigare uttalanden och i en intervju med DN säger Christen Ager-Hanssen att det var fel av dem att göra intervjun och att det aldrig kan bli tal om ett samarbete mellan gratistidningen Metro och Nyheter Idag.