Oklar framtid för vaktinsats på torget

Tryggare?
Tryggare?
I fem månader har ordningsvakter ronderat Sundbybergs torg och avvisat stökiga personer. Enligt kommunen har tryggheten ökat. Om några veckor löper insatsen ut, vad händer då?

Sedan augusti har ordningsvakter ronderat Sundbybergs torg ett par gånger per dygn. Bakgrunden är att drogmissbrukare, bråk och nedskräpning upplevdes som ett allt större problem, vilket fick kommunen att ansöka om och bekosta insatsen.

Sundbybergs säkerhetschef Göran Forsström ser idag flera positiva effekter. Vakterna har till viss del avlastat polisens utryckningsdel, och problemet med nedskräpning och avföring på torget har blivit mindre, säger han. Kommunen har också fått positiv feedback från allmänhet och näringsidkare.

skarmavbild-2016-11-29-kl-12-17-14

Mitt i Sundbyberg 15 augusti 2016.

– Det har kommit synpunkter om att det blivit tryggare och lugnare och många uppskattar vakternas närvaro, säger Göran Forsström.

Han får dagliga rapporter om ingripanden från vakterna.

– Det är olika åtgärder. Ofta avvisar de personer som är berusade eller missbrukare och ser till så att de inte stör. Ibland tillkallas polis om det behövs göras omhändertagande.

Vakterna kostar staden 85 000 kronor per månad. Vid årsskiftet löper avtalet ut, därefter är det oklart om insatsen fortsätter och hur den i så fall ska finansieras.

– Jag tänker lyfta frågan för att se om det finns förutsättningar för fortsättning, säger Göran Forsström.

När Mitt i Sundbyberg berättade om insatsen i somras kom flera reaktioner. Många var positiva, men andra som upplever Rissne och Hallonbergen som otryggare ifrågasätter om bevakning av Sundbybergs torg verkligen är rätt prioriterat.

Stadsmiljökommunalråd Stefan Bergström (C) anser att insatsen riktats rätt.

– Sundbybergs torg hade blivit ett tillhåll, stökigt och högljutt. Det är en av de mest centrala platserna med mycket rörelse. På andra ställen där det är problem med tillexempel drogförsäljning är det polisens sak att jobba med, säger han.

En annan åsikt från läsare är att kommunen borde hjälpa folk, istället för att peka ut dem som ett problem och avvisa dem.

Stefan Bergström anser att frågan är komplex.

– Alla ska ha rätt till våra offentliga ytor. Och det kan ju bli så att man sopar problem under mattan genom att inte låta personer vara på vissa platser. Det löser inte huvudfrågan – missbruksproblemen. Det är ingen lätt fråga. För samtidigt har många upplevt torget som otryggt och man får man inte dricka alkohol där, punkt. Det kravet ställer vi på alla människor, säger Stefan Bergström.

Han ser gärna att insatsen förlängs.

– Under en begränsad tid, därefter behövs en rejäl utvärdering.