Framtida serietecknare utbildas i Skarpnäck

Serier är något som har växt inom den demokratiska och konstnärliga scenen genom åren – nu kommer en utbildning till Skarpnäck.
Serier är något som har växt inom den demokratiska och konstnärliga scenen genom åren – nu kommer en utbildning till Skarpnäck.
Vill du lära sig teckna serier behöver du inte lämna söderort.

I augusti startat nämligen en serietecknarutbildning i Skarpnäck.

I hela Sverige finns i dag endast ett fåtal utbildningar för serietecknare. Men till skolstarten i augusti startar den första serietecknarutbildningen i Stockholm – på Skarpnäcks folkhögskola.

– Det är ett jättespännande media, det är så mycket på gång i samhället nu och har hänt så mycket under de senaste åren. Vi blev nästan lite förvånade över att ingen annan har gjort det här än, säger kursföreståndare Ida Engblom, som själv har flera års erfarenhet av producering och publicering av serier.

Den ettåriga utbildningen kommer att kunna ta emot 18 elever som alla tas in på arbetsprover.

Enligt skolans rektor Karin Eiderbrant är serietecknarutbildningen en viktig kurs för folkhögskolans kultur- och demokratiuppdrag.

I ett pressmeddelande skriver man också att man i samhället kan förvänta sig att se serier på oväntade platser och inom nya användningsområden.

Vilka användningsområden kan det vara?

Att till exempel gör serier av akademiska texter. Min kollega Wendel Strömbäck gjorde på sidan av sin C-uppsats en serie om själva innehållet i den, för att koppla ihop de svårare akademiska orden, säger Ida Engblom.

Finns det ett krav på att serier måste vara roliga?

– Absolut inte, det är som vilket media som helst. Man kan uttrycka alla typer sinnesställningar, säger Ida Engblom.