ANNONS

Framtiden i fara för Solnas enda moské

Solna Moské, Hagalund, Solna
Golvet fylls snabbt när det närmar sig fredagsbön. Hundratals besökare riskerar att inom kort bli utan bönelokal.
Solnas enda moské står snart utan lokal. Hyreskontraktet är uppsagt och jakten på ny hemvist har inte gett önskat resultat. Nu kallar moskén till krismöte.
ANNONS

Varje vecka kommer hundratals besökare till Solna moské på Kyrkbacken i Hagalund. Sedan starten för tio år sedan har moskén, som är Solnas enda, lockat allt fler. När Mitt i besöker lokalen i samband med fredagsbönen fylls golvet snabbt och i stort sett samtliga 200 kvadratmeter utnyttjas till bönestunden.

– Det började med runt 20 besökare som kom hit, nu har vi mellan 700 och 900 personer som kommer varje vecka, säger moskéns talesperson Newroz Canatan.

Newroz Canatan, talesperson, Solna moské

Newroz Canatan, talesperson för Solna moské.

Ska bli bostäder

Trots att verksamheten är populär är det just nu långt ifrån harmoniskt i källarlokalen. Anledningen är att man inom kort måste flytta ut, eftersom bostadsrättsföreningen som äger lokalen ska omvandla den och andra lokaler i kvarteret till bostäder.

Senast i mars nästa år måste moskén flytta och trots att man i flera månader letat ny hemvist för bönestunderna och barn- och ungdomsverksamheten har man kammat noll.

– Hittills är det ingen som har velat hyra ut till oss, säger Can Canatan, som är aktiv i moskéns verksamhet.

Kyrkan försöker hjälpa

Solna stad känner till att moskéns hyresavtal har sagts upp, men kommunen har inte någon egen lokal att erbjuda för uthyrning, och det beskedet har man gett till moskén, skriver Anders Offerlind, förvaltningschef vid stadsledningsförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.

Från Svenska kyrkan beklagar man situationen:

ANNONS

– Vi har med hjälp av våra kontakter undersökt möjligheterna att hjälpa till men inte hittat någon alternativ lokal. Det är viktigt att alla trossamfund har möjlighet att utföra sina gudstjänster, den andliga dimensionen av människors vardag är viktig och måste få ta plats i samhället. Jag har stor respekt för deras verksamhet och hoppas att det löser sig, säger kyrkoherde Niklas Lång.

Solna moské, Hagalund, Solna

Jakten på ny lokal är än så länge resultatlös och i moskén växer oron över att inte har någonstans att ta vägen.

 

Solna moské, Hagalund

Grannar och personer som jobbar i Solna är varje vecka stammisar i källarlokalen.

 

Solna moské, Hagalund

De senaste tio åren har antalet besökare ökat stadigt, och på fredagar är det vanligtvis fullt hus i källarlokalen.

Moskén har valt att bjuda in politiker, tjänstemän och media till ett krismöte i början av november – för att informera om det akuta läget.

– Vi har redan jobbat hårt i flera månader för att hitta ett nytt ställe. Det här blir sista draget för att göra oss hörda. Vi begär inte så mycket, vill bara hitta en helt vanlig lokal i Solna att hyra, säger Can Canatan.

– Vi hoppas fortfarande på att det ska lösa sig, säger imamen Mohsen Hosni.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.