ANNONS

Framtidens Flemingsberg

Området inom den röda streckade linjen ska fyllas med handel, upplevelser och service som till exempel skolor.
Området inom den röda streckade linjen ska fyllas med handel, upplevelser och service som till exempel skolor.
Nu tas nästa steg i utvecklingen av Flemingsberg. Kommunen skissar det på vad den nya regional stadskärnan ska fyllas med, och medborgarna får komma med förslag.

– Det blir som ett nytt Liljeholmen, säger Malin Danielsson (L).
ANNONS

Vid nästa kommunstyrelsemöte fattas beslut om vilken utveckling som ska ske i Flemingsberg och vad den regionala stadskärnan ska fyllas med.

– Det händer saker i Flemingsberg hela tiden, men det man nu gör är att konkretisera vad man ska fylla området med. Vi har ramarna för det här geografiska området, nu ska vi se till att det blir en levande och attraktiv regional stadskärna med handel, upplevelser och bostäder, men också skolor och förskolor, säger Malin Danielsson (L), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

Förvaltningen ska få i uppdrag att ta fram ett program för hur Flemingsberg ska utvecklas. Man tänker att det storleksmässigt, med en mängd handel och service, ska likna centrumet i Liljeholmen. Men innan det finns en färdigritad plan att tycka till om så bjuds det in till en medborgardialog i höst där invånarna får vara med och lägga fram förslag.

– I dag ser de flesta bara ett område som består av väg, järnväg och infartsparkering. Det kan vara bra om de närboende redan nu börjar funderar på vad de tycker behövs, säger Signe Wernberg, programansvarig för Flemingsberg på kommunen.

I höst tas det sedan fram visionsbilder och därefter blir det också ett formellt samråd i vår.

Kommunen har tagit fram siffror på att den regionala stadskärnan ska ha ett upptagningsområde och erbjuda service för 100 000 människor. Där ska också finnas 35 000 arbetsplatser och ett campus för 20 000 studenter.

Området ska också växa med 7 000 nya bostäder fram till 2030.

Redan i dag är det klart att Ica Maxi öppnar i slutet av november, att två sporthallar och gym öppnar nästa vår och att det hotell som ska byggas invigs i slutet av 2017. Inflyttning till de bostäder som just nu byggs är beräknad till i höst.

Det har gjorts handelsutredningar om hur Huddinge centrum påverkas och enligt Malin Danielsson så ska det finnas tillräckligt kundunderlag för båda stadskärnorna.

ANNONS

– Men givetvis behövs det göras insatser i Huddinge centrum också, och det är på gång, säger hon.

Tanken är att den nya regionala stadskärnan i Flemingsberg ska stå klar 2022.

Fakta

Här bor 50 000 personer 2035

Förutsatt att Spårväg syd, alltså spårväg från Älvsjö till Flemingsberg, byggs så beräknas kommundelen ha fler än 50 000 invånare år 2035, att jämföra med dagens cirka 15 000. Minst 7 000 nya bostäder ska byggas.

Ambitionen är att antalet arbetsplatser ska mer än fördubblas till totalt 35 000. Därtill ska campus rymma fler än 20 000 studenter. Utbudet i den stadskärnan ska erbjuda service för mer än 100 000 personer.

Källa: Huddinge kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.