Framtidens kontor kan få doftande tak

Doftande takplattor, shoppingkorridorer och mötesrum som kan förvandlas till vilorum.

Så kan framtidens Stockholmskontor se ut.

I framtiden kommer vi att vilja ha kontor som speglar vår personlighet och kan anpassas till våra egna behov. Det blir viktigare än kvadratmeter.

– Det handlar om att vi vill ha individuellt utformade miljöer som vi kan påverka själva. Vi vill inte ha en slätstruken arbetsplats utan variation i miljön vi sitter i, säger arkitektstudenten Mimmi Frendin.

Kontorslandskapen kommer att finnas kvar, men små rum att gå undan i med multifunktionella ytor väntas bli ett vanligare komplement.

–Rummen skulle kunna vara omslutet av ett elastiskt membran som man bokstavligen kan forma och omforma efter sitt eget behov för stunden. Det kan gå från att vara ett mötesrum till att du kan ligga, sitta eller stå och jobba.

Under hösten har Mimmi Frendin tillsammans med kurskamrater på KTH Arkitekturskolan och studenter från Konstfack jobbat med projektet Futurum, ett initiativ från AMF Fastigheter.

Sociala utrymmen tros bli viktigare i framtiden. Bland annat har studenterna arbetat fram idén om en korridor som kan binda samman olika arbetsmiljöer.

– Korridoren skulle kunna innehålla galleria eller bibliotek. Det är en struktur som kan binda ihop olika arbetsmiljöer och platser och flyta genom ett kontorslandskap eller staden, säger Mimmi Frendin.

Ytterligare ett av många exempel som vi kan se på framtidens arbetsplats är takplattor med integrerat ljud, ljus, dofter och värme.

Studenternas idéer har omvandlats till koncept och konkreta modeller som skulle kunna byggas i verkligheten.

Eva Kasberg är informationsansvarig på AMF Fastigheter. Hon tycker att samarbetet med studenterna har varit en framgång.

– Som fastighetsbolag med många kontor måste och vill vi ligga i framkant, vi måste höja blicken och få input. Vi tänkte att studenter har ett öppet sinne och inte är så bundna vid gamla föreställningar om hur ett kontor ska se ut, säger hon.

En varm och kreativ korridor – något vi får se mer av i framtiden, tror studenterna.