ANNONS

Framtidens yrkesförare får toppmodernt gymnasium

Vi träffade bussförare med otrygga villkor.
Yrkeschaufförer efterfrågas stort av transportbranschen.
Toppmoderna verkstäder för el- och hybridfordon, och stora ytor där eleverna kan köra tunga fordon.
Nu är utbyggnaden av Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium i Kungens kurva klar.
ANNONS

Efterfrågan på yrkesförare är stor i Sverige. Dessutom blir fordonen allt mer tekniskt avancerade.

Behovet av välutbildade förare är alltså stort. Därför har Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium byggt ut rejält under det senaste året.

Skolan i Lindvreten, i Kungens kurva, har fått toppmoderna verkstäder i en tre våningar hög byggnad. Där ska eleverna utbilda sig till mekaniker, kunniga på el- och hybriddrivna lastbilar, bussar och bilar.

– Det är ett enormt sug efter yrkesförare. Det är också därför Stockholms politiker har öppnat plånboken så att vi kan göra den här satsningen. Branschorganisationerna har tryckt på, säger Lars Dowert, en av rektorerna på den kommunala gymnasieskolan.

Invigning med skolborgarråd

De nya lokalerna smygöppnade vid terminens början. Den 24 januari blir det stor invigning. På plats är bland andra Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm.

–Efter invigningen tar vi de nya lokalerna helt i anspråk, säger Lars Dowert.

Han är också mycket nöjd med den nya övningsyta som har byggts. På en 7 000 kvadratmeter stor yta ska eleverna öva bland annat på att köra bussar och lastbil med släp.

– Det blir en stor förbättring, när eleverna slipper öva ute i trafiken. Tillsammans med vår simulatorträning blir det här är bättre både för miljön och för säkerheten, säger Lars Dowert.

ANNONS

Fler elever i höst

Eleverna på skolan utbildar sig bland annat till fordonsreparatörer, mekaniker och yrkesförare av bussar, lastbilar med släp och truckar.

I dag finns cirka 220 gymnasieelever här. Dessutom går cirka 175 personer på vuxenutbildningen. Till hösten är målet att 250 gymnasister och 200 vuxenelever ska gå på skolan.

– Det är en ständig kamp om ungdomarna i Stockholm. Det gäller att marknadsföra sig, på mässor, genom öppna hus och på andra sätt. Den som går en utbildning här och sköter sig får garanterat ett jobb, säger Lars Dowert.

Annex i Skärholmen stängt

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium öppnade hösten 2005. Då låg skolan i Skärholmen, men hösten 2007 öppnades enheten i Lindvreten. Sedan dess har bara litet annex funnits kvar i Skärholmen. Det har stängts nu när utbyggnaden är klar.

– Elverna därifrån kom hit vid terminsstarten i början av januari, säger Lars Dowert.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.