Framtidstro driver dina nya grannar

Flykten från krig och oroligheter har inte stoppat deras drömmar och hopp för framtiden.
Flykten från krig och oroligheter har inte stoppat deras drömmar och hopp för framtiden.
Hundratals människor från olika delar av världen har kommit till Lidingö de senaste åren. De har flytt från krig och oroligheter och har alla olika bakgrunder.
Men de drivs av drömmar och framtidstro.
Möt dina nya grannar.

Just nu går ungefär 350 personer i SFI, svenska för invandrare, på Lidingö. Här har alla som har kommer till Sverige och inte kan svenska rätt att gå. Många har kommit till Sverige för att jobba eller för att de blivit kära i en svensk. Men runt 100 av dem har kommit till Lidingö efter att ha flytt från oroliga och konfliktdrabbade delar av världen.

Studier i svenska ingår i etableringen

De har sökt asyl i Sverige, bott i Migrationsverkets boenden i olika delar av Sverige och kommit till Lidingö först efter att de har fått uppehållstillstånd.

Under en tvåårig period får de etableringsstöd från Arbetsförmedlingen och för att få det ingår bland annat studier på SFI.
– Det är viktigt att hitta lösningar där man samarbetar mellan kommunen och Arbetsförmedlingen, säger Eva-Lotta Arenander, som är rektor för SFI på Lidingö.
Bland annat försöker man få ut SFI-eleverna på praktik i arbeten som de är intresserade av.

Lär sig om svenska samhället

Flera av de nyanlända har universitetsutbildning, andra bara grundskoleutbildning och några är analfabeter och har aldrig gått i skolan. Eleverna delas upp i olika grupper utifrån utbildningsbakgrund.
– Mitt intryck är att det är ganska många som går spår två, att man har grundskoleutbildning, säger Eva-Lotta Arenander.
För nyanlända som får etableringsersättning ingår även samhällsutbildning, som eleverna får i Stockholm.
– Men vi jobbar också mycket här med att ta upp angelägna frågor och ge samhällsinformation, säger Eva-Lotta Arenander.


Didier Motanda, 28 år. Ursprungligen från Kongo-Kinshasa men har bott i Uganda.

”Jag har varit i Sverige i sex månader och studerat SFI i ungefär fem månader. Tidigare studerade jag IT, det vill jag gärna fortsätta med och fortsätta på universitetet efter SFI. Jag vill jobba med organisation eller datorer.”

”Jag trivs jättejättebra i Sverige, människor är snälla här på Lidingö.”

”Men husen är jättedyra! Och det är kallt, det finns ingen snö i mitt land.”


Byatskhanbayar Enkhjargal, 26, år. Från Mongoliet.

”Jag har bott i Sverige i två år och tre månader. Jag bodde i norra Sverige innan jag kom till Lidingö i september. Jag kom hit med min man och våra två barn. Min son har en funktionsnedsättning och mitt land hade dålig sjukvård. Här i Sverige är det mycket bättre.”

”I Mongoliet studerade jag ekonomi, men nu vill jag bli sjuksköterska.”

”Det är inte svårt att lära sig svenska, men jag har lite tid till studier. Alla människor är snälla här, alla hälsar och säger hej och de säger att mina barn är gulliga.”


Abdalnaser Jooni, 52 år. Från Syrien.

”Jag bodde i Härnösand i två år innan jag kom till Lidingö för ett halvår sedan. Jag jobbade som bil- och båtmekaniker i Syrien, det vill jag fortsätta med. Det finns mycket båtar här.”

”Svenskan är lätt, jag tycker om att prata.”

”Min son som är 22 år går också på SFI, men han kan prata lite engelska också.”


Halima Osman, 35 år. Från Somalia.

”Jag har varit i Sverige i tre år och kom till Lidingö förra sommaren eftersom det är krig i mitt hemland. Innan jag kom hit bodde jag i Flen, det var inte bra. Här har jag och mina döttrar en egen lägenhet, det är bra.”

”Jag har tre flickor, de är 14, 12 och 8 år. Vi trivs bra.”

”Jag vill arbeta som undersköterska, sjuksköterska eller modersmålslärare.”


Housin Ali Hasan, 47 år. Från Syrien.

”Jag har varit i Sverige i nästan två år. Jag bodde utanför Kalmar innan jag kom till Lidingö för sex månader sedan. Jag blev klar med SFI för några veckor sedan. Jag har arbetat som veterinär i 17 år och hade egen praktik. Jag kan studera vidare på universitetet här i två år för att få jobba som veterinär eller studera ett år för att bli djurskötare. Jag tror att jag ska bli djurskötare.”

”Jag vill vara nyttig för samhället.”

”Jag har tre barn, som är 12, 8 och 5 år. De är kvar i Syrien med sin mamma. Jag saknar dem och drömmer om dem. De ska på intervju med ambassaden, jag hoppas att de kan komma hit.”


Alaa Alsammak, 30 år. Från Syrien.

”Jag har varit i Sverige i två år och tre månader. Jag kom till Lidingö för åtta månader sedan och har gått på SFI i fyra månader. Det är lite svårt. I Syrien jobbade jag på bank, ett stort företag.”

”Jag vill jobba på bank och hoppas att jag kan göra det i Sverige.”

”Jag har två barn, 2 och 4 år, som är med mig här i Sverige. Sverige är bättre för barn. Min man är kvar i Syrien, i Damaskus. Han kanske kommer i juli.”


Moataz Bellah Loutfi, 35 år. Från Syrien.

”Jag har varit i Sverige i två år och fyra månader och bott på Lidingö i sex månader. Jag jobbade som advokat i Syrien, men jag tror att det är svårt att jobba som advokat i Sverige. Då måste jag gå om utbildningen. Jag vill studera mycket svenska, jag vill prata perfekt. Jag vill arbeta som tolk i domstolen, det är många som pratar arabiska i Sverige nu.”

”Min familj, min fru och min dotter, är i Libanon. Min dotter är 2 år och 10 månader. De har möte med svenska konsulatet i höst. Jag tror att jag kan få se dem om några år, det tar lång tid. Det är mycket svårt för mig.”


Mona Mussa, 26 år. Från Eritrea, växte upp i Sudan.

”Jag kom till Sverige för ett år och fem månader sedan och jag har bott på Lidingö hela tiden. Det är inte så svårt att lära sig svenska, men grammatiken är lite svår. Jag vill jobba i butik och med kläder. Jag är intresserad av mode. Just nu gör jag praktik i en mataffär i Nacka. Jag är här med min mamma och min bror.”

”Jag trivs på Lidingö. Allt är bra här, det är nära till skolan och naturen.”