Från 40 till 120 lokala poliser

”Brottsoffer ska känna att de får upprättelse”, säger nya lokalpolischefen Anders Rissel. När poliserna får bra lokalkännedom om Solna och Sundbyberg kan utredningsarbetet bli mer effektivt.
”Brottsoffer ska känna att de får upprättelse”, säger nya lokalpolischefen Anders Rissel. När poliserna får bra lokalkännedom om Solna och Sundbyberg kan utredningsarbetet bli mer effektivt.
Fler poliser i Hallonbergen och Rissne, det är ett av nya lokalpolisens fokus.

– Vi ska komma närmare medborgarna, säger nytillträdda chefen Anders Rissel.

I den nya polisorganisationen som nu tar form kommer 120 lokalpoliser att ha Solna och Sundbyberg som sitt specifika område. En ökning från dagens cirka 40 närpoliser.

– På längre sikt ska vi bli fler, kanske 200, säger Anders Rissel.

Han är ny chef för lokalpolisområde Solna, 37 år gammal och tidigare närpolischef i Farsta.

– Det är spännande med mixen av områden, allt från Haga­parken via sjöarna till höghusområden.

Nu ska problembilder tas fram över kommunernas stadsdelar för att kunna rikta insatserna rätt. Vilka brott som behöver ­bekämpas kan variera stort mellan till exempel Duvbo och Hagalund.

Det lokala poliskontoret i Råsunda har nu stängt för allmänheten och man får ta sig till Sundbybergsvägen 15. Senare i höst flyttar personalen.

Hur ska polisarbetet förbättras?

– Vi kommer att förstärka samarbetet med kommunerna och bygga relationer med dem som bor och jobbar där – inte bara åka på ett larm i till exempel Rissne och sedan åka hem. De som jobbar får bra lokalkännedom och kan jobba långsiktigt. Det ska bidra till utredningar som gör att brotts­offer känner att de får upprättelse.

I Sundbyberg finns inga poliskontor kvar. Kommer nya kontor att öppnas?

– Det viktigaste är inte att ha ett kontor med en skylt att gå till. Vi kommer att kunna vara ute mycket mer och synas i stadsdelarna. Solna och Sundbyberg är geografiskt tillräckligt litet för att det ska vara nära till stationen i Solna, där det blir bättre öppettider.

Det har varit flera skottlossningar i Sundbyberg i år. Hur jobbar ni mot det?

– Flera skjutningar är en del av den kriminella aktiviteten som pågår i Hallonbergen och Rissne. Där behöver vi analysera läget. Vilka konstellationer finns? Vilka är vinstintressena och hur många rör det sig om? Redan nu kan jag säga att Rissne och Hallonbergen är områden vi kommer att fokusera på och öka vår närvaro i.

Vilka är utmaningarna i Solna?

– Arenan och Mall of Scandinavia blir spännande att jobba med. Det blir stora flöden och mycket folk på liten yta, med krogar, restauranger och nattklubbar.

Den 26 oktober sjösätts den nya organisationen officiellt.