ANNONS

Från Årsta till Hollywood

Martin Lagos har många järn i elden. På bio syns han i Ben Stillers film ”The secret life of Walter Mitty”, på Södra teatern spelar han i ”Stolthet och fördom” och i radio kan man höra honom i P3:s humorprogram ”Carpe fucking diem”.
Martin Lagos har många järn i elden. På bio syns han i Ben Stillers film ”The secret life of Walter Mitty”, på Södra teatern spelar han i ”Stolthet och fördom” och i radio kan man höra honom i P3:s humorprogram ”Carpe fucking diem”.
Under våren syns ståuppkomikern Martin Lagos i en ny storfilm från Hollywood med Ben Stiller i huvudrollen.

Humorn till det egna materialet plockar han från familjen, grannarna i Årsta och folk som är roliga på riktigt.
ANNONS

30-åriga Martin Lagos trodde länge att han hade fått en stalker efter sig. Sms:en i telefonen kom från ett okänt nummer och var undertecknade av en Monica från Tyskland.

– Jag vågade inte ringa upp, det var ju obehagligt, säger han och ler.

Nu vet han vem Monica var. Det var hans pappa som skämtade och så håller de på, familjen Lagos.

Humorn är rå, men hjärtlig. Alla skämtar med alla och det gäller att var rapp i käften för att hänga med, något som Martin har lärt sig.

I dag försörjer han sig på att vara rolig och det går bra. Förutom sin egenskrivna stand up-show ”Stolthet och fördom” har han också en roll i den Sverigeaktuella filmen ”The secret life of Walter Mitty” med skådespelaren Ben Stiller i huvudrollen. Vägen dit var dock lite märklig.

– Jag anmälde intresse om att vara statist i Snabba cash för fyra år sedan. Det blev inget då, men så fick jag ett samtal om att Ben Stiller sökte chilenska statister till en film och om jag var intresserad.

Snart befann sig Martin Lagos på Island för en liten roll som en pilsk chilensk fiskare.

– Vi spelade in i tre veckor och skrev om manuset tillsammans. Ben Stiller var hur schysst som helst, mycket mer ödmjuk än vad man kan tro, säger han.

Väl hemma igen är det ståuppkomiken som gäller. Men trots att Martin Lagos varit i branschen i sex år benämner han inte sig själv som en rolig person.

ANNONS

– Alltså, jag tror att jag är en fuskare. Jag har en extremt rolig familj och ett bra minne, så jag har bara rapporterat om vad andra roliga människor gör och till slut lärt mig formen, säger han.

Så du har inte alltid velat bli komiker?

– Nej, egentligen ville jag bli diplomat och jobba med världspolitik och förändra saker, så jag läste statsvetenskap, men slutade. Sedan 2008 är jag komiker. Min farbror diskade på Norra brunn i 17 år, och det var så jag visste att den här branschen fanns, säger han.

Vad tycker du själv är roligt?

– Pappa växte upp med 15 syskon i Chile och har suttit i fängelse och blivit torterad. De historier han berättar är mörka, men extremt roliga. Att skämta om det är ett sätt att bearbeta också, tror jag.

– Och så mina grannar i Årsta. De är riktiga Bajenfans och förstår inte ens att de är roliga, som när Bajen hade åkt ur allsvenskan. Min ena granne var helt förkrossad men sa sedan ”Bandyn… Vi har fortfarande Bandyn.” De är äkta och säger riktigt sköna grejer.

När det gäller Årsta är det mer än grannarna som Martin tycker om. Trots att flickvännen bor i Colombia är det söderort som gäller.

– Jag är uppvuxen i söderort och har bott i Årsta sedan jag var 17 år. Jag känner mig inte hemma ens i norra sidan av stan. Söderort är det bästa som finns.

Ben Stiller var hur schysst som helst, mycket mer ödmjuk än vad man kan tro.Martin Lagos

Fakta

Blev årets nykomling 2011

Ålder: 30.

Bor: Årsta.

Familj: Föräldrar och syskon. Flickvän i Colombia.

Aktuell med: Stand up-showen ”Stolthet och fördom” 26 och 27 mars på Södra Teatern. Hörs i P3:s humorprogram ”Carpe fucking diem”. Turnerar med Sunny standup i sommar och står även på teaterscenen i höst.

Bakgrund: Utnämndes 2011 till bästa nykomling på Svenska stand up-galan.

ANNONS