När skolan stänger och fritidsaktiviteterna tar paus, lämnas vissa barn att driva runt planlöst i staden – ett lätt byte för de kriminella gängen.

Därför vill Centerpartiet i Stockholms stad återuppliva den gamla traditionen med sommarbarnsverksamheten, ett initiativ som en gång i tiden hjälpte stadsbarn att komma bort från storstaden under sommarmånaderna.

– Vi vill ge drömmen om det vackra sommarlovet till barnen, säger Jonas Naddebo (C).

Populärt under 1900-talet

Under 1900-talet var det vanligt att stadsbarn tillbringade sommaren hos frivilliga familjer på landsbygden. Barnen skulle inte behöva driva runt medan föräldrarna arbetade, frisk luft och bra mat skulle stärka deras hälsa, och de fick möjlighet att delta i gårdens sysslor.

Verksamheten avvecklades i slutet av 1990-talet, men Centerpartiet ser nu ett nytt behov för den. Förutom att motverka kriminalitet, är syftet att bygga broar mellan stad och landsbygd.

– Jag minns hur fantastiskt det var när vi hade kossor i Sätraskogen. Barnen som kom och kollade var helt begeistrade, säger Naddebo.

"Känns mysigt"

På Akalla 4H Gård, en av få platser i Stockholm där stadsbarn kan få en smak av landsbygdslivet, möter vi Ramtin och Sawin Javanmardi som promenerar med sin barnvagn. De tycker att förslaget är en bra idé.

– Det känns mysigt att barnen får se lite djur och natur. Vi bor i stan, och därför kommer vi ut hit, säger Ramtin.

Ramtin och Sawin Javanmardi, som tar med sig dottern för att kolla på djuren, välkomnar förslaget.

Ramtin och Sawin Javanmardi, som tar med sig dottern för att kolla på djuren, välkomnar förslaget.

Johannes Äng

Även Yasmin Idris, som vi träffar borta vid hönsen, är positiv. Hon har just tillbringat en månad i Jönköping med sin dotter.

– Men sommaren ska väl ändå vara roligt för alla barn, även för de som inte har möjligheten att resa bort, säger hon.

En flicka som står och klappar hästarna på gården berättar att hon gärna hade bott på landet.

– Det är så skönt här. Massa ankor, grisar, hästar, kaniner och allt. Det är skönt att bara mysa med djuren, säger hon.

Att klappa djur är det bästa som finns, tycker flickan som Mitt i pratar med.

Att klappa djur är det bästa som finns, tycker flickan som Mitt i pratar med.

Johannes Äng

Inspireras av Finland

I Finland finns en liknande verksamhet genom Rädda Barnen, där barn får tillbringa några veckor hos frivilliga familjer. Centern vill nu att Stockholm, i samarbete med ideella organisationer, ska starta upp verksamheten inför sommaren 2025.

Alexandra Mattsson (V), förskole- och fritidsborgarråd, säger att den rödgröna majoriteten har satsat särskilt på gratis lovaktiviteter för barn, inklusive utflykter utanför staden. Centerpartiets motion är nu ute på remiss, och majoriteten kommer att ta ställning till förslaget när det behandlas av fullmäktige.