Från botten till het jazzkatt

Sent i livet började Kent Sidvall sjunga, vilket har tagit honom ur hemlöshet och missbruk. Nu är han en turnerande jazzkatt som får stående ovationer­ på konserter runt om i landet.
Sent i livet började Kent Sidvall sjunga, vilket har tagit honom ur hemlöshet och missbruk. Nu är han en turnerande jazzkatt som får stående ovationer­ på konserter runt om i landet.
Kent Sidvall repar sina jazz- och bluesklassiker i replokalen på Medis5. Den 24 september är det stor konsert.
Kent Sidvall repar sina jazz- och bluesklassiker i replokalen på Medis5. Den 24 september är det stor konsert.
Kent Sidvalls röst lämnar ingen oberörd. Den speglar hans hårda liv i samhällets utkanter.

Under många år var han livstrött, men när han började sjunga igen vid 55 års ålder återfann han lusten till livet.

Nu, tre år senare, turnerar han som jazzsångare.

Vällingbybon Kent Sidvall är över två meter lång, alltid stiligt klädd i hatt, kostym och fluga. Men han har inte alltid gått omkring med den värdigheten. En stor del av livet­ har han levt i hemlöshet och alkoholism. Han hade bestämt sig för att supa och invänta slutet.

När han sent i livet fick en chans att börja på Medis5, en arbetsplats för lindrigt funktionshindrade som gör teaterföreställningar och turnerar med konserter, fick han tillbaka livsgnistan. Redan på första provsjungningen slog han projekt­ledaren för musik, Hans Lundquist, med häpnad.

– Jag blev väldigt tagen av dig, och förvånad faktiskt. Din röst passar väldigt bra till mikrofon, den bara exploderar då, säger Hans till Kent.

– Man tackar. Att livet plötsligt skulle bli så här var oväntat, säger Kent Sidvall.

Nästa torsdag sänds dokumentär­filmen ”Vägen till vansinnet” i SVT. Den visar Kent Sidvalls resa för att återta sitt liv. Det är filmaren Åsa Blanck och filmfotografen Johan Palmgren som följt Kent under två år. Filmen är den tredje och sista delen i Åsa Blancks serie ”Det är inte så dumt att bli gammal” som hade premiär i torsdags.

– Kent med sin historia, karisma och fantastiska person berör en på djupet. Det är så fint att få se hur det kan vända sent i livet och bli helt annorlunda än vad man hade tänkt sig, säger Åsa Blanck.

Samtidigt som Kent Sidvall får jobb som musiker på Medis5 börjar­ han skriva sina memoarer, ”Vägen till vansinnet”. I dokumentären får man se hur han försöker komma­ ihåg de första åren av sitt liv. För att få hjälp begär han ut gamla journaler från de tidiga åren, då han bland annat var inne på barnpsyk.

– Jag är uppe i 400 sidor nu, säger­ han.

I väntan på att de ska bli klara kommer en del att ges ut som bok. Den 24 september, samma­ dag som Medis5 har en stor konsert, släpps hans bok ”En lång och komplicerad historia”.

– Jag har varit på många ställen och varit med om många saker. Under ett år var jag med i en religiös sekt, men jag drog mig ur på ett diplomatiskt och snyggt sätt, säger Kent Sidvall på sitt alldeles egna Kent Sidvall-artiga vis.

Fakta

Aktuell i tv och med bok

”Vägen till vansinnet” visas den 3 september i SVT 1 klockan 21.

Den 24 september är det konsert för allmänheten på Medis5. Kent Sidvall med Red Lantern Assembly står på scen. Nino Ramsby och Jack Vreeswijk är två av gästartisterna som dyker upp.

Samma dag släpper Kent Sidvall sin bok ”En lång och komplicerad­ historia”.