Från Bromma till Svalbard i båt

Aaron Sterner, Joakim Söderström och Krister Stark på expeditionsbåten som tog dem till Svalbard. "Det var många som tvivlade på att den här lilla båten skulle ta oss hela vägen, men faktum är att en liten båt parerar vågorna bättre", säger Krister Stark, som är sjökapten.
Aaron Sterner, Joakim Söderström och Krister Stark på expeditionsbåten som tog dem till Svalbard. "Det var många som tvivlade på att den här lilla båten skulle ta oss hela vägen, men faktum är att en liten båt parerar vågorna bättre", säger Krister Stark, som är sjökapten.
De var farligt nära en isbjörn en gång när de var ute och gick på packisen.  "Vi backade och gick tillbaka till båten så lugnt vi kunde. Om de anfaller kan de springa rätt snabbt. Men det gick bra och vi behövde inte skjuta något skrämselskott", berättar Krister.
De var farligt nära en isbjörn en gång när de var ute och gick på packisen. "Vi backade och gick tillbaka till båten så lugnt vi kunde. Om de anfaller kan de springa rätt snabbt. Men det gick bra och vi behövde inte skjuta något skrämselskott", berättar Krister.
Det började som en barndomsdröm. Efter många års planerande gav sig de tre vännerna ut på sitt livs äventyr för att runda Svalbard i segelbåt. Efter 109 dagar till sjöss seglade de in i hemmahamnen i Äppelviken igen.

Klockan 17.30 torsdagen den 24 september – efter tre och en halv månad till sjöss – kom besättningen på expedition Svalbard tillbaka till hemmahamnen i Äppelviken.

– När vi seglade ut och lämnade hamnen den 7 juni fick jag lite klaustrofobisk panik över att vi skulle vara ombord på den här lilla båten i nästan fyra månader. Sedan släppte det, säger Joakim Söderström, en av de tre vännerna som genomfört expedition Svalbard.

Han, Aaron Sterner och Krister Stark har känt varandra länge och har seglat mycket ihop genom åren. Att ge sig ut på ett äventyr till Svalbard var något de hade drömt om. Efter många års noggrant planerande och sparande av pengar kunde de ge sig av i början av sommaren.

Under resans gång har de bloggat och lagt ut bilder. De har också filmat under hela expeditionen. Det ska nu bli en dokumentärfilm.

De hade planerat att vara ute i tre och en halv månad, och tidsmässigt gick seglingen enligt planen. Men vännerna fick jobba hårt – de har i princip seglat dygnet runt och jobbat i skift.

Att vara förpassad till den lilla ytan på båten var en psykiskt utmaning.

– Det har faktiskt gått bra, men det är klart att vi har haft våra duster. Att vi känner varandra väl sedan många år underlättar, säger Aaron Sterner, som är uppvuxen i Äppelviken, granne med hamnen.

Det är svårt att föreställa sig vad en långfärdsexpedition på en liten segelbåt innebär.

– Det är inte så glamouröst som man kan tro, utan mest jobb faktiskt. Vi hade ingen autopilot utan vi har styrt båten i 5 000 sjömil. Men ändå en fantastisk upplevelse, säger Aaron.

Livet ombord har bestått av att styra, diska, laga mat och sova. Det blev kallt i båten, som är av stål, när de kom till de nordligare breddgraderna.

När de väl hade rundat Spetsbergen kändes som att det var värt all möda.

– När vi kom fram till Spetsbergens norra kust möttes vi av stilla vatten och blå himmel och ett gäng vitvalar som kretsade runt oss. Det var magiskt att höra blåsljudet från dem när de sprutade ut vatten och allt annat var helt tyst och stilla, säger Aaron.

Fakta

Stålbåt för att klara isen

Aaron Sterner, Krister Stark och Joakim Söderström seglade till Svalbard under en nästan fyra månaders lång seglats.

De seglade i en motorseglare i stål, RW 32. Längd: 9,75 meter, bredd 3,10 meter.

På expeditionsvalbard.com kan man läsa mer om de tre vännernas äventyr, och se bilder från resan.