Från cold case till TV-rutan

Sedan augusti är Bertil Salin pensionär efter 40 år som polis.

Men redan ikväll börjar en ny karriär - i tv-rutan.

Vår fascination för brott och ond bråd död avspeglar sig i tv-tablån. Det senaste tillskottet i krim-tv är Brottplats Sverige i TV4, där Hasse Aro löser grova brott i realtid med hjälp av tittarna och en expertpanel.

En av experterna är före detta kriminalkommissarie Bertil Salin från Rissne. Han har ett 50-tal mordutredningar i bagaget, bland annat från sin tid på Solnapolisen och Västerortspolisens spaningssektion.

Från 2010 och fram till pensionen i augusti var Bertil chef för polisens cold case-grupp i Stockholm. Att börja nysta i 20 år gamla mord kräver både klurighet och uthållighet.

– Man går igenom utredningar och ser om det finns något mer man kan göra med hjälp av ny teknik, som dna eller fingertryck. Det kan också finnas tips eller uppslag som inte är genomarbetade av någon anledning, säger Bertil.

2010 fanns 149 olösta mord på cold-caselistan i Stockholm, idag återstår ungefär 130.

– I vissa fall har det visat sig vara självmord eller en naturlig död, ibland kan ärenden som utretts som mord omrubriceras. Har det varit bråk om en brännvinspava och en falukorv och den misstänkte gärningsmannen är avliden kan ju det också sorteras bort.

På frågan vad människors fascination av brott kan bero på, funderar Bertil en stund.

– Det kanske är för att folk har så tråkigt? I Brottsplats Sverige kommer tittarna att kunna vara med och hjälpa till, i det finns det nog något kittlande.

För den som på nära håll utrett bestialiska mord eller mött anhöriga i sorg och chock, är det något annat.

– Det är omöjligt att slå ifrån sig, särskilt om det är barn inblandade. Men så ser välden ut, det enda man vet är att det blir en lättnad när mordet klaras upp. Och att det kommer att komma ett nytt mord.