ANNONS

Från Daim till Fort Knox

didplex i upplands väsby
Utifrån påminner datacentret om ett högsäkerhetsfängelse. På Facebook har det spekulerats vilt om vad som byggs bakom stängslet.
didplex i upplands väsby
Försäljningschefen Johan Berglund berättar att platsen i Väsby är noga utvald för att passa kriterierna för ett datacenter som kräver hög säkerhet.
Bilslussar, vallgrav, vakter och fingeravtrycksläsare. Bevakningen av den gamla chokladfabriken är rigorös.

Men det är inte Japp och Daim som vaktas – nu är det ett datacenter där Nasdaq-börsen flyttar in vid årsskiftet.
ANNONS

Höga industristaket i dubbla rader omringar det tre hektar stora området vid Marabous gamla fabriksbyggnad.

Företaget Digiplex äger marken och har potential att bygga ut till uppåt 20 000 kvadratmeter serveryta för sitt datacenter, som kortfattat kan beskrivas som en serverhall där kunder kan hyra in sig.

– Här tillverkades Japp och Daim förr om åren, säger försäljningschefen Johan Berglund och pekar ut i den flera fotbollsplaner stora lokalen i huvudbyggnaden.

När Mitt i besöker området är det en stor byggarbetsplats, men om bara några veckor kommer stora delar av Nordens finansmarknad att skötas härifrån.

Säkerheten är rigorös dygnet runt. För att komma in krävs att man först passerar dubbla bilslussar och höga staket med en mindre vallgrav emellan, samt kamerabevakning.

Därefter följer vakter som har tillgång till allt ifrån ansiktsigenkänning, vägning och fingeravtrycksläsare.

Det påminner inte så lite om ett högsäkerhetsfängelse.

ANNONS

– Det är en bra association om folk ser det så. Vi är måna om hög säkerhet och platsen är noga utvald utifrån flera faktorer. Det får inte ligga för nära en bensinmack. Det är bra att Arlanda flygplats ligger nära, men inte kritiskt nära ur en säkerhetsaspekt. Och vi har infartsvägar från flera håll, om något skulle hända på en väg, säger Johan Berglund.

Nasdaq OMX, som äger New York-börsen och sju börser i Norden och Baltikum, är enda kund som hittills är bekräftad. Hemlighetsmakeriet är stort.

– Vi skriver sekretessavtal med våra kunder. Integriteten är viktig så vi kan inte avslöja vilka som kommer att vara här, säger marknadschefen Sara Lindholm.

Man fokuserar på tre typer av kunder: IT-bolag, finansmarknad och offentlig sektor. Som tänkbara exempel nämns storbanker och myndigheter. Den 1 januari ska det vara klart för inflyttning.

Digiplex driver tre liknande datacenter i Norge, men detta är första satsningen de gör på den svenska marknaden.

– Det blir det största kommersiella datacentret i landet på sikt, säger Johan Berglund.

Den senaste tiden har flera globala it-företag valt att lägga sina servrar i Norden. Googles servrar finns i Finland och Facebook har flyttat in i en serverhall i Luleå.

– Det finns flera fördelar med att ha sina dataservrar i Sverige. Vi har ett kallt klimat som är bra för kylsystemen, väl utbyggd infrastruktur och hög utbildningsnivå. Det negativa är väl att elskatterna än så länge är relativt höga, säger Johan Berglund.

Att elen fungerar problemfritt är centralt för ett datacenter. Flera lager av backup-system sätter in vid eventuella strömavbrott. Generatorer och batterier står inkapslade i stora plåtlådor utanför huvudbyggnaden.

– All vår el är förnyelsebar och gröncertifierad. Det är ett viktigt argument för kunderna när de väljer att flytta hit, säger Sara Lindholm.

Fakta

Stor nyfikenhet bland Väsbybor

I Facebook-gruppen ”Det är i Väsby det händer” har nyfikna diskuterat vad som händer bakom de höga staketen vid Marabou-området. Här är några gissningar:

”Gated community för att hålla moppar, smällare, ungdomar, tiggare och Ledin ute.”

”Fängelse.”

”Daim-receptet måste skyddas!!!!”

”Klassisk datorhallssäkerhet. Finns ju fler än en knäppskalle som vill ’stänga ner börsen’ eftersom det tror att ’attackera börsen kommer befria Sverige from kapitalism’, eller nått.”

”Flyktingförläggning.”

”Ny bankomat förmodligen.”

Källa: Facebook
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.