Sedan i vintras har polisen granskat försändelser som Postnords personal misstänkt innehålla narkotika och dopningspreparat. I dagsläget är ett 30-tal personer häktade för grova, och synnerligen grova, narkotikabrott.

Hanteringen av dessa illegala försändelser är välorganiserad, med packningscentraler där personer får betalt för att packa och skicka paketen, förklarar Johan Ekström, utredningsledare i polisregion Väst.

– I vissa fall har packarna skickats till Sverige enbart i syfte att packa och posta försändelserna mot betalning. Försäljningen är kopplad till olika försäljningssidor på Darknet och det öppna internet, säger han.

Falska frimärken

Insatser vid Postnordterminaler runt om i landet, bland annat i Stockholm, har resulterat i att 17 000 försändelser beslagtagits.

Falska frimärken har använts för att distribuera drogerna, vilket lett till stora förluster för Postnord i uteblivna portointäkter.

Tidigare ostraffade

Alla identifierade köpare kommer att utredas för narkotikabrott.

– Många misstänkta är tidigare ostraffade och har oftast ett ordnat liv med jobb och familj. Om det finns minderåriga barn gör polisen en anmälan till socialtjänsten, säger Johan Ekström.

De första åtalen förväntas väckas under sommaren.