ANNONS

Från frivilligsoldat till försvarsutbildare

Hemvärnsmuseet i Vällinge.
Hemvärnsmuseet i Vällinge.
mössa landstorm
En klassisk Landstormenmössa från början av förra sekelskiftet.
Hemvärnsmuseet i Vällinge har en ny utställning - Landstormen då och nu. Den visar föreningen Landstormens historia fram till i dag. Utställningen pågår till november.
ANNONS

Hemvärnsmuseet nya utställning visar hur föreningen Landstormen utvecklades från att vara en värnplikt för män mellan 33 och 40 år till att vara en organisation för alla som vill vara med och stärka Sveriges totalförsvar.

mössa landstorm

En klassisk Landstormenmössa från början av förra sekelskiftet. Foto: Kerstin Reinholdsson.

– Organisationen har sina rötter från slutet av 1800-talet och fick pengar av regeringen för att vara en form av hembygdsförsvar. Men Landstormen ombildades och heter i dag Försvarsutbildarna, säger Kerstin Reinholdsson, museiansvarig på Hemvärnsmuseet.

Uniform landstrom

En gammal uniform som organisationens frivilliga använde sig av. Foto Kerstin Reinholdssonpreppinglåda landstromEn preppinglåda för att klara en mindre krissituation. Foto: Kerstin Reinholdsson.

På utställningen kan man se gamla uniformer, mössor och medaljer. Det finns även ett rum med tips på hur man själv ska göra för att klara sig i en krissituation.

– Det mest populära som fångar besökarna är vår preppinglåda, där vi visar vad det är som behövs för att klara en kris, säger Kerstin Reinholdsson.

medaljer landstorm

Medaljer och medaljonger från Landstormens historia. Foto Kerstin Reinholdsson

Har ni haft mycket besökare hittills? 

ANNONS

– Vi har inte så mycket gäster än så länge. Men vi har bara öppet på helgfria onsdagar mellan 17 till 20, så det beror nog på det, säger Kerstin Reinholdsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.