Från hiphop till tufft arenalopp

Petter och hans fru Michaela inför Arena Run, som de (är med och) arrangerar på Friends arena.
Michaela och Petter hoppas på mycket folk på läktarna på Friends Arena nästa lördag.
Allt fler lockas av lopp som Tough Viking och Toughest. Nästa lördag är det premiär för Nordens första hinderlopp inomhus, i arenamiljö. Arena Run är 20 hinder på 5 kilometers löpning inne i Friends Arena.

– Vi tampas med att många verkar rädda för hindren, men vi har inga obehagliga grejer. Tänk skeppsbrott i stället. Som när man kom till gympan och det fanns en bana med plintar och bommar, säger Petter Askergren.

Hans fru Michaela Askergren Fröstad fyller i.

– Tanken är att hindren inte ska vara för svåra. Det är inte så att man behöver lyfta sin egen kropp, man måste inte kunna göra 10 chins, utan mer krypa, hoppa, klättra – och springa.

Det kan verka udda att en hiphop-artist och hans fru arrangerar ett stort hinderlopp, men i själva verket är det logiskt.

Både Petter och Michaela lever ett extremt aktivt liv med mycket träning och tuffa utmaningar i form av terränglopp, hinderlopp och framför allt swimrun som Ö till ö.

– Att träna är en viktig del i vår vardag. Vi blir deppiga om vi inte rör oss, säger Petter.

Han började, först bara med styrketräning, för drygt tio år sedan av två skäl.

– Det ena var att jag var så otränad att jag inte orkade stå på scen. Det andra var rent narcissistiskt. Jag trivdes inte med min kropp.

När Petter träffade Michaela, som var framgångsrik extremskidåkare, blev träning ett än mer naturligt inslag i livet. Skidor förstås, men även kampsport och senare löpning.

– Jag vill testa olika discipliner hela tiden. Nu är det väl swimrun jag har fastnat för allra mest, säger Petter.

– Petters kompisar håller på att slå vad om vad som blir nästa grej han hoppar på. Jag tror på yoga, säger Michaela och skrattar.

Både Petter och Michaela har sprungit hinderlopp utomhus i Stockholm och Michaela började fundera på att arrangera ett eget lopp på golfbanan hon driver i Haninge.

– Men då sa vår kompis Jojje Borssén att ”gör det inne på en arena i stället”. När idén väl hade satt sig var den svår att släppa, säger Petter.

Och idén blev alltså verklighet. Tanken är att utnyttja arenan med löpning i trappor och det 600 meter långa lastfaret utanför läktarna, och ha själva hindren inne på planen – väl synliga från läktarplats.

– I vanliga lopp är det inte så kul för dem som hejar. Man står vid en buske och så ”heja, heja” och så är det förbi. Här kan familj och vänner verkligen följa sin löpare, säger Petter.

Michaela och Petter har skapat varsin zon, den första och den sista, i loppet. Däremellan har meriterade hinderlöparen Mustafa ”Musse” Mohamed och Björk Odinsdottir, gladiator och crossfit-proffs, konstruerat varsin zon.

– Idén är att Mustafa ska locka löparna och Björk crossfit-folket. Jag och Michaela? Vi ska väl locka motionärerna! säger Petter.

För bara ett par månader sedan fick paret en son, deras tredje gemensamma barn och Petters fjärde, men Michaela tvekar ändå inte – hon ska vara med i lagtävlingen i Friends Arena den 20 februari.

– Jag tänker hetsa några andra nyblivna mammor och få ihop ett lag, säger hon.

Petter har redan skrapat ihop sitt lag, till mixedklassen. Han får med sig Malin Stenbäck – ”Praktikant-Malin” från Mix Megapol – och gladiatorena Magdalena ”Athena” Kowalczyk och Marcus ”Herkules” Olausson.

– Herkules är ju enorm, kanske för stor för vår bana. Men jag är ingen elitidrottare. För mig handlar det bara om att ha en rolig dag, det är inte blodigt allvar. Så tror jag att de flesta ser det, även om det är en hel del proffsiga med också som kanske siktar på att ta hem prispengarna, säger Petter.

Fakta

Småbarnsföräldrar

Namn: Petter Alexis Askergren och Michaela Askergren Fröstad.

Ålder: 41 år och 40 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Varandra, plus Petters son Alfons (12) och gemensamma barnen Lexus (9), Vita (7) och yngsta sonen (två månader) som ännu inte har fått något namn. ”Det säger väl lite om hur mycket vi har att göra just nu”, säger Petter.

Aktuella: Arrangerar och deltar i hinderloppet Arena Run som går för första gången den 20 februari.

Fakta

Anmälan stänger den 11 februari

Arena Run i Friends Arena den 20 februari arrangeras av Petter och Michaela plus Blixten&Co och Runner’s World.

Loppet har fyra ambassadörer, utöver Petter och Michaela även Mustafa Mohamed och Björk Odinsdottir, som har skapat varsin del av banan.

Loppet är 5 kilometer långt och har 20 olika hinder.

Det finns två individuella klasser, herr och dam, plus tre lagklasser, herr, dam och mix.

De bästa från varje klass går vidare till finaler och vinnarna får dela på prissumman 50 000 kronor.

Det kommer att vara cirka 15 grader varmt inne i arenan. Vanliga löparkläder och skor med bra grepp är all utrustning som behövs.

Anmälan senast nu på torsdag den 11 februari på arenarun.se.

Loppet är öppet för publik och det är fri entré.

En liten hinderbana kommer att finnas för nyfikna barn från 4 år som vill prova på.