Frän lukt i Hjorthagen upprörde många

Rök och en frän lukt spred sig över Hjorthagen under helgen.

Odören kommer från Fortums nya kraftvärmeverk i Värtahamnen. Från Fortums sida beklagar man olägenheten – men säger att röken är ofarlig.

Under helgen var det många från allmänheten som reagerade på att rök och en frän lukt spred sig över Hjorthagen. Även på Lidingö och på Gärdet märkte många av lukten.

”Vi är flera som drabbats av andningsbesvär! Det är intensivt obehagligt” skrev en av de många i Hjorthagen som kommenterade händelsen på Facebook.

Den starka odören kom från Fortums nya kraftvärmeverk i Värtahamnen. Där torkades murbruket i den nya pannan genom att Fortum ställde upp tillfälliga brännare.

– Det är viktigt att poängtera att det här var en del av driftsättningen för det nya kraftvärmeverket. Det kommer inte att upprepas och kommer inte att vara så när verket är i drift, säger Viktoria Raft, presschef på Fortum Värme.

Eldningen påbörjades i fredags och kommer att pågå till och med i kväll, måndag, klockan 22. Enligt Fortum ska inte röken eller odören i luften vara farlig.

– Vi skulle aldrig riskera att utföra ett arbete som är farligt för allmänheten. Vi har gjort det vi kunnat för att säkerställa allting inför arbetet. Jag vill poängtera att vindarna enligt prognoserna skulle blåsa ut mot vattnet, men i stället olyckligtvis blåste mot Hjorthagen, säger Viktoria Raft.

Många Hjorthagsbor var också starkt kritiska mot att Fortum inte informerat tillräckligt om vad som skulle ske.

– Vi har dragit lärdom av det här och beklagar djupt att vi inte informerade bredare och tydligare om vad vi skulle göra. Vi tar på största allvar att närboende har upplevt det som störande, säger Viktoria Raft.

Några fler arbeten av den här typen ingår inte i driftsättningen av det nya kraftvärmeverket. Däremot kommer andra arbeten att utföras inför att nya verket sätts i drift i början av nästa år.

De innebär i korta drag att Fortum Värme rengör pannan, blåser rent rören, samt provar alla säkerhetssystem och samtrimmar anläggningens olika delar.

– Vid ångblåsningen kan de närboende uppfatta ljud, trots att vi använder ljuddämpare. Vi kommer att informera mer i detalj och bredare inför detta så snart vi har ett startdatum, säger Viktoria Raft.