Från Narnia till Slussen

Det började med ett grönt träsktroll och en förtrollad garderob.

Södermalmsbon Henrik Tamm har tecknat magiska världar till filmer som Shrek, Narnia och Tomorrowland.

Nu ger han sig i kast med Slussen.

Henrik Tamm var 19 år när han stack till Hollywood och började teckna bakgrundsbilder för tv-serier åt Hanna-Barbera, skaparna av bland annat Scooby Doo och Familjen Flinta.

En bekant frågade om han ville hoppa in på ett litet filmprojekt på nystartade bolaget Dreamworks. Och han tackade ja.

– Det fanns inte ens en studio då utan bara ett litet anonymt kontor. På väggarna satt det en massa bilder på en åsna och ett grönt träsk­troll, inte så märkvärdigt men jag tyckte att det såg spännande ut, säger han.

Det som från början var tänkt som fem veckor blev till två och ett halvt år.

– Jag var med och tecknade världen och vissa av figurerna, valde färger och former. Ingen kunde ana då att det skulle bli så stort.

Succén följdes av nio år på Dreamworks till nästa stora projekt – Narniafilmerna. Även här växte världen och scenerna fram under Henriks penna.

– Vi skissade fram allt som inte finns på riktigt som ishäxans slott, Tumnus hus och slottet Paravel med penna, papper och färglåda innan det digitaliserades. Vi inspirerades bland annat av det svenska ishotellet, säger han.

Konstnären och illustratören Henrik Tamm, 42, växte upp i Peru, Östafrika och Pakistan och har ständigt varit på resande fot. Numera pendlar han mellan USA och Sverige och trivs bra i lyan på Mariaberget.

– Det är en skön atmosfär på Söder, man har alla små fik och affärer på gångavstånd. Sedan är det extremt vackert där jag bor.

Två av de senaste filmerna han arbetat med är Tomorrowland, med bland andra George Clooney och den senaste Star Trek-filmen.

Och nu ger han sig i kast med en kontroversiell plats – Slussen. Hans oljemålningar, utställningen Slussen Noir, visas på Clarion Hotel vid Skanstull juli ut.

– Det ska se ut som scener ur en film, en berättelse. Jag har alltid tyckt att Slussen är en spännande miljö med häftiga former och färger. Den blir som en filmkuliss för laddade ögonblick mellan okända karaktärer.

Även Henrik Tamm har likt de flesta Söderbor en åsikt om den nya ombyggnationen.

– Jag tycker att man borde rusta upp Slussen, men det förslaget som togs fram tycker jag är extremt fult. Politiker borde inte få fatta estetiska beslut.

Henrik har även skrivit och ­illustrerat tre egna barnböcker om katten Ninja Timmy och hans vänner som blivit omåttligt populära. Nästa projekt en bok för lite äldre barn.

– Det handlar om två ungdomar som hittar en sönderslagen robot, som ska rädda freden mellan två stater. Det blir också lite fantasy och noir. Det är väldigt kul att skriva egna böcker, då gör man allting själv och har en vision från början hur det ska bli, säger han.

Henriks senaste projekt handlar om Slussen, här tavlan ”Interloper”.

Fakta

Bor både i LA och på Söder

Namn: Henrik Tamm.

Ålder: 42 år.

Bor: Mariaberget och i Los Angeles.

Familj: Flickvän.

Aktuell: Med utställningen Slussen Noir. Har även tecknat världarna i nya filmen Tomorrowland.

Bakgrund: Arbetat med filmer som Shrek, Kung Fu Panda och Narnia samt egna barnboksserien om katten Ninja Timmy.