Från östfronten till Alviksvägen

Herman och Märta Winai i Freiburg 1939.
Herman och Märta Winai i Freiburg 1939.
Peter Winai.
Peter Winai.
När hans pappa lämnade östfronten vid slutet av andra världskriget tillfångatogs han av de allierade innan han fick återförenas med sin familj. De hamnade till slut på Alviksvägen 28.
– Det var landningen efter många strapatser, säger Peter Winai som nu skrivit en roman baserad på föräldrarnas liv.

– Han blev först tillfångatagen av amerikaner och sedan av britter. Han kom över en uniform och tog sig ut från det amerikanska fånglägret, säger Peter Winai om sin far Herman som ryckte in som tysk fältläkare under kriget.

Efter att han flytt från amerikanerna ville det sig dock inte bättre än att han blev tagen av britterna. Men tack vare att han var läkare blev han anförtrodd att arbeta med lätt skadade soldater i det brittiska lägret.

– Då fixade han papper som gjorde gällande att han och en kompis var skadade och på så sätt kom de iväg med sjuktransport.

Efter den filmiska flykten återförenades han med sin fru, Märta, och 1946 föddes Peter.

Via Sundsvall skulle familjen senare hamna i huset på Alviksvägen 28. Här slog de sig ner och här skulle de leva resten av sina liv. Pappa Herman öppnade en läkarpraktik och Märta började undervisa på Bromma läroverk.

Men det är inte föräldrarnas liv i Bromma som sonen Peters bok handlar om. I stället får läsaren genom hans mors dagbok se hur relationen med Herman växer fram före krigets utbrott och hur de tvingas isär när han 1944 beordras till östfronten i dåvarande Vitryssland.

– Det mesta är fiktivt men jag har utgått från deras liv och använt delar som är autentiska. Den viktigaste källan är mammas dagbok, jag har redigerat den med väldigt varsam hand.

Hur påverkades de av kriget?

– Det är svårt att föreställa sig. Jag tror att deras upplevelser på något sätt fortplantar sig i generationer. De lärde ut tolerans och antirasism och jobbade volontärt för Röda korset och Rädda barnen.

På tisdag den 14 november 18.30 finns det möjlighet att få veta mer när Peter pratar om boken På flykt till kärleken på Äppelvikens bokhandel.