Socialtjänsten i Stockholms stad och polisregion Stockholm tilldelas årets Kvinnofridspris för sitt arbete med Islandsmodellen.
Priset delas ut av Operation Kvinnofrid, som varje år uppmärksammar insatser mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, sexuellt våld samt människohandel.
Fångar upp barn
Islandsmodellen, som hämtat sitt arbetssätt från Island, innebär ett tätare samarbete mellan socialtjänst och polis för att tidigt fånga upp barn som far illa.
Modellen startade som ett pilotprojekt i några av Stockholms stadsdelar och har nu implementerats i hela staden.
Claes Lindgren, vikarierande landshövding i Stockholms län och tf. ordförande för Operation Kvinnofrid.
Ulrika Djerw
Ett föredömligt arbetssätt som inspirerar.
– Socialtjänst och polis har här visat att det är möjligt att fånga upp våldsutsatta barn och vuxna tidigt och på så sätt bryta den negativa spiral som annars riskerar att uppstå. Islandsmodellen är ett föredömligt arbetssätt som inspirerar, säger Claes Lindgren, vikarierande landshövding i Stockholms län och tf. ordförande för Operation Kvinnofrid.
Bryter våldscykler
Liselotte Tronders, enhetschef vid socialförvaltningen i Stockholms stad och ansvarig för implementeringen av modellen, uttrycker stolthet över priset.
Hon betonar även vikten av att bryta våldscykler:
– Genom att bryta våldscykler minskar vi risken för att dessa barn senare i livet själva ska utsätta andra för våld – något som är önskvärt ur såväl individens som samhällets perspektiv, fortsätter hon.