Planen är den första delen i att omvandla det tidigare sommarstugeområdet till ett bostadsområde med småhus, villor, förskola och park med lekplats.
Innan det ska börja byggas ska ledningar för vatten och avlopp, gator och gång- och cykelvägar byggas ut. Detaljplanen möjliggör omkring 350 byggrätter varav 270 är nya byggrätter för småhus.
Planerna för området startade för över tio år sedan.
– Vi är glada att den äntligen är antagen. Det känns positivt att människor som bor där äntligen får de här möjligheterna, säger Linus Björkman (M), ansvarigt kommunalråd.
Att planerna dröjt beror enligt honom på att det är en komplex detaljplan med många som redan bor i området som ska ges chansen att ha en dialog med kommunen.
"Man ska inte vara orolig som boende i Norrby att det inte fortsatt ska vara grönt och mycket natur. Detaljplanen skapar förutsättningar för att det ska bli så", säger Linus Björkman (M), samhällsbyggnadsutskottets ordförande.
Fredrik Hjerling
Oro för grönområden
Merparten av marken i detaljplanen är privatägd. Förslaget var ute på granskning i fjol och återigen, efter vissa ändringar, i våras.
I granskningsutlåtandet har flera grannar uttryckt oro över att planen innebär att naturen och områdets lantliga karaktär ska minska.
– Det är verkligen en viktig avvägning och i en sådan här detaljplan med många sakägare kommer det att finnas åsikter i ett brett spann. Det finns de som tycker att man absolut inte ska göra någonting i området till de som verkligen vill exploatera sina fastigheter, säger Linus Björkman.
Han menar att detaljplanen tar hänsyn till den kvalitet naturen tillför i området. Bland annat regleras hur stora hus och tomter får vara samt hur stor yta som får bebyggas. Det finns heller inga planer på flerfamiljshus.
– De som bor där har valt att flytta dit för att det är ett småskaligt lågt område. Där har både vi och tidigare kommunledning velat respektera områdets karaktär.
Drevviken ska bli renare
En av de främsta anledningarna till att detaljplanen tagits fram är att minska utsläppen till närliggande Drevviken. Det ska ske genom att kommunalt VA byggs ut och att det anläggs dagvattendammar på Norrby gärde.
– Haninge har geografiskt sett störst del kring Drevviken och det är också vi som står för de största föroreningarna och har störst behov av åtgärder. Vattnet är vår viktigaste gemensamma resurs och det är egentligen hela syftet med att man började med den här detaljplanen, säger Linus Björkman.
Totalt ska de tre etapperna i utvecklingen av Norrby leda till 800 nya bostäder.
Vattnet i Drevviken ska bli renare.
Mathilda Nilsson