ANNONS

Från specialist till nybörjare på några år

Kjell Oscarius har arbetat i databranschen i 30 år, ändå känner han sig som en nybörjare.
Kjell Oscarius har arbetat i databranschen i 30 år, ändå känner han sig som en nybörjare.
Att man inte kan lära gamla hundar att sitta är ett välkänt uttryck men att lära gamla människor om datorer går hur bra som helst. I alla fall på Seniornets träffar i Danderyd, där äldre personer lär andra äldre om datorkunskap.
–Det är ett otroligt stöd till oss som inte har anhöriga som kan hjälpa. Här pratar de dessutom så att man förstår, det gör inte ungdomarna man pratar med, säger en av deltagarna på plats.
ANNONS

I ett rum på Edsviksvägen i Danderyd sitter drygt tio pensionärer vid sina datorer. De är där för att få hjälp med tekniska saker som det förväntas att personer i dagens samhälle kan. Saker som att komma ut på internet, maila, betala räkningar och hålla kontakten med sina anhöriga på sociala medier.

– Måste jag ha ett lösenordet till det här också? Jag lär mig aldrig, säger en av deltagarna på Seniornets träff i Danderyd.

Nya förutsättningar

Hon får hjälp av en handledare med sitt lösenord. Handledarna är ideellt arbetande personer som ställer upp för Seniornet. En annan person som försöker lära sig sin dator är Kjell Oscarius från Djursholm. Kjell är 75 år och har köpt en ny dator som han har problem med.

– Jag har arbetat i datorbranschen i över 30 år men nu känner jag mig som en nybörjare. I hela mitt liv har jag haft PC men nu sa min dotter att jag skulle ha en Mac, jag hatar den här maskinen, säger Kjell samtidigt som han försöker att starta om datorn.

Kan få hjälp med allt

Till Seniornets träffar kommer äldre människor som vill ha hjälp med surfplattor, telefoner och datorer. Det behöver inte bara handla om tekniken i apparaterna utan deltagarna kan även lära sig att sortera all information som flyger runt i cybervärlden.

– Det är så mycket information att jag vet vad jag ska göra med allt. Då glömmer jag bort det istället, säger Kjell.

Eivor Schennings, 94 på Seniornet i Danderyd Foto: Jens Kassnert

De bästa åren i livet är nu

ANNONS

Under vissa träffar får deltagarna föreläsningar inom olika delar inom datorvärlden. Det kan handla om säkerhet på internet, sociala medier eller hur man gör en fotobok. Det sistnämnda är något som 94-åriga Eivor Schennings håller på med.

– Bara för vi är gamla betyder inte det att vi inte lever. De bästa åren i livet är nu, säger hon.

Viktig social samvaro

Även om deltagarna kommer till Seniornet för att lära om datorer är gemenskapen och att träffa andra människor minst lika viktig. En av handledarna, som även har varit ordförande i föreningen, är Hans Blomberg. Han håller i föreläsningarna och har arbetat hela sitt yrkesverksamma liv i datorbranschen.

– Den sociala samvaron är jätteviktig. Många som kommer hit har inte så många vänner kvar i livet och de blommar verkligen ut när vi ses, säger Hans.

Från Kjell Oscarius plats suckas det, han har startat om datorn och hittar inte internet.

– Med den här datorn är allt annorlunda, det som fanns på högra sidan förut är nu på vänster sida och tvärtom. Jag vill bara kunna betala mina räkningar, säger Kjell.

Fakta

Fakta Seniornet

Seniornet är en ideell förening för personer från 55 år och uppåt. Där får de hjälp med digital kommunikation och internet. I Sverige finns 45 lokala klubbar med ungefär 9.000 medlemmar. Seniornet i Danderyd har runt 100 medlemmar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.