ANNONS

Från Sumpan till Kapstaden

Hon är egentligen kort för att vara mannekäng, men skönhetsidealen sätter inte stopp för 22-åriga Feben Negash.
Hon är egentligen kort för att vara mannekäng, men skönhetsidealen sätter inte stopp för 22-åriga Feben Negash.
Slitigt arbete, stenhård konkurrens, tuffa skönhetsideal. Inget av det stoppar Feben Negash.

Nu har 22-åringen tagit ett steg närmre sin modelldröm och medverkar just nu i tv-programmet Top Model.
ANNONS

Tusentals tjejer sökte men bara sju gick vidare till tävlingarna i Kapstaden, däribland 22-åriga Feben. Nu har hon just kommit hem till igen. Lite förkyld men lycklig.

– Kapstaden är så vackert. Strand, öken, en massa djur. Det har varit mycket jobb, nervöst och spänt. När man bor allihop tillsammans i ett hus får man lära sig mycket om sig själv. Jag känner mig faktiskt som en ny människa.

Feben är uppvuxen i Etiopien och kom till Sverige och Märsta med sin mamma när hon var 14 år. Hon fick tidigt höra att hon skulle passa som modell.

– Men mamma tyckte att jag skulle plugga klart. Modellandet anses inte vara ett riktigt jobb i föräldrars ögon.

I vår tar hon studenten från S:t Martins gymnasiums mode/designlinje. Hon har bytt program några gånger och jobbat extra som modell för Björn Borg och Make up store.

Men Feben är van vid att få nej.

– Jag är kort för att vara modell, 1,71, vilket är ett stort hinder. Dörren stängs på så många ställen. Det har varit väldigt störande.

Därför blev Top Model en oemotståndlig chans. Efter en iskall fotografering i ett vintrigt Duvbo, iförd sommarklänning, var saken biff.

Nu är målet är att modella på heltid. Men Feben är kluven inför skönhetsidealen.

ANNONS

– Mått, utseende, längd – i modellbranschen handlar mycket om vad andra tycker. Men så är verkligheten. Däremot skulle jag aldrig svälta mig själv för en visning. Det är så sorgligt med unga tjejer som tycker att de är tjocka. Det är aldrig värt att skada sin hälsa.

Hur långt Feben går i Top Model avslöjar hon inte. Men som snart nybakad designstudent finns en alternativ karriär.

– Jag älskar mode och har alltid gjort smycken och sytt egna kläder. Jag har ganska blandad stil, ena dagen elegant, andra dagen punkare. Det vore grymt att göra en egen kollektion klänningar till röda mattan.

ANNONS