Frankrike nästa i sommar

Tyresös vänort Savigny le Temple firar 30 år som vänort. Det innebär att staden blir resmål för flera Tyresöbor under året.
Tyresös vänort Savigny le Temple firar 30 år som vänort. Det innebär att staden blir resmål för flera Tyresöbor under året.
Tyresös utbyte med olika vänorter blomstrar mer än på länge. För flera unga Tyresöbor innebär det att Frankrike blir ett resmål i sommar.

Till stor del beror det på att den franska vänorten Savigny le Temple utanför Paris firar vänortsjubileum.

En biodlare från Tyresö har redan tjuvstartat årets vänortsutbyte med att delta i en trädgårdsmässa i Savigny le Temple. Den franska stadens stora firande av 30 år som vänort går av stapeln under midsommarhelgen och då deltar ett tiotal Tyresöbor. Till sommaren blir det dels fotbollsturnering för tjejer, men också ungdomsläger där ungdomar från Tyresös fritidsgårdar kan träffa deltagare från Spanien, Rumänien och Frankrike.

I augusti tar Savigny le Temple över stafettpinnen i det dansprojekt som arrangerades i Tyresö sommaren 2014 med deltagare från Rumänien, Frankrike, Spanien och Tyresös lettiska vänort Cesis. I oktober är Tyresökören med i en körfestival i Frankrike.

– Det är väldigt kul att det händer så mycket. Många Tyresöbor, framför allt ungdomar, får chansen att på ett annorlunda sätt se en intressant del av världen och dessutom träffa nya kompisar från flera andra länder, säger Mats Fält, ordförande i Tyresö vänortsförening.