ANNONS

Fransk färg ska förgylla Farsta

I hemstaden Lyon gjorde CitéCréation den här muralen.
I hemstaden Lyon gjorde CitéCréation den här muralen.
... på en vägg som först såg ut såhär.
... på en vägg som först såg ut såhär.
Ännu ett muralexempel från Lyon.
Ännu ett muralexempel från Lyon.
Med fransk hjälp ska tomma, trista husgavlar i Stockholm förvandlas till färgsprakande konstverk. Och det är i Farsta allting börjar – närmare bestämt på Brunskogsbacken eller Kilsgatan.
ANNONS

Vid en smutsvit husgavel på Brunskogsbacken 40 har en liten klunga samlats. Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är där, liksom Frida Cornell från Stockholm konst och Halim Bensaid från det franska konstkooperativet CitéCréation.

Det är för väggen de är här. Den kan bli först ut i stadens nya satsning på muralmålningar.

– Nu ser vi bara en vägg. Men i den här väggen ryms en historia om den här platsen och människorna som lever här, förklarar Halim Bensaid entusiastiskt.

Han är kreativ ledare på CitéCréation som bildades som ett konstkooperativ i Lyon 1978. Präglade av den rådande tidsandan och inspirerade muralmålningar från Mexico, bland annat av Diego Rivera, började de arbeta med målningar i storformat på byggnader.

– Vi började i förorter som inte var särskilt välskötta. Målet var att ta ut konsten på gatan och göra den tillgänglig för alla. Konst ska inte vara diskriminerande.

Sedan dess har Cité Création skapat 650 muraler och offentliga dekorationer i städer som Lyon, Paris, Barcelona, Mexico City, Berlin och Shanghai.

Nu har turen kommit till Stockholm. Första kontaken knöts när politiker härirån besökte Lyon i fjol.

– Jag kände direkt att det här är något vi vill ha för Stockholm. Muraler är så mycket mer än bara konst. Det kan stärka identiteten i ett område, säger kulturbogarrådet Roger Mogert (S).

Halim Bensaids besök handlar om att välja ut den första väggen. Just nu står det mellan Brunskogsbacken 40 och Kilsgatan 1. Båda fastigheterna ägs av Familjebostäder, som tillsammans med Stockholm konst och CitéCréation kommer att hålla i trådarna för projektet.

ANNONS

– Att det blir en vägg i Farsta är klart. Nu ska vi välja mellan de här två. Farsta eller Farsta strand känns som logiska platser att starta på. Det är stadsdelar i utveckling där det händer mycket just nu, säger Frida Cornell, kurator vid Stockholm konst.

Tanken är att boende i det utvalda området sen ska vara med och påverka hur muralen ska se ut.

– Det skulle aldrig fungera att jag målar något utifrån eget huvud och sen drar härifrån. Folk ska ju leva med de här verken lång, lång tid. Det är klart man måste involvera dem, säger Halim Bensaid.

Exempel från Lyon visar vilken fantastisk visuell förändring kan åstadkomma med en bra utförd muralmålning.

Men Halim Bensaid är noga med att poängtera:

– Muralkonst handlar inte främst om skönhet. Den har en kulturell och social funktion: Att förmedla identiteten hos en plats och folk som bor där – och även att ändra folks förutfattade meningar om platsen.

Planen är att den första muralmålningen ska vara klar om ett år. Sedan blir det fler i andra stadsdelar.

För fler exempel på hur det kan se ut, kolla gärna CitéCréations hemsida, cité-creation.com

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.