Min lokala hjälte

Franskt konstsamarbete ifrågasätts

Arbetet med muralmålningen pågår just nu på Brunskogsbacken i Farsta strand.
Arbetet med muralmålningen pågår just nu på Brunskogsbacken i Farsta strand.
Caroline Roberts, konstnär bosatt i Gubbängen, tycker att muraljobbet borde gått till svenska konstnärer.
Caroline Roberts, konstnär bosatt i Gubbängen, tycker att muraljobbet borde gått till svenska konstnärer.
Mitt under pågående konstprojekt i Farsta strand kommer oväntad kritik från konstnärshåll – både lokalt och på riksnivå. Gubbängsbon Caroline Roberts är en av flera som frågar sig varför staden väljer franska konstnärer framför svenska.

Just nu utförs en 100 kvadratmeter stor muralmålning på en husvägg i Farsta strand. För måleriet står det franska konstnärskooperativet CitéCréation, med cirka 650 liknande målningar i städer runt om i världen på meritlistan.

Men nu får Stockholms stad kritik för att man använder sig av utländska konstnärer.

– Det dräller av kompetenta svenska konstnärer. Men det finns så få tillfällen när konstnärer får chansen att utöva sin kunskap. När det verkligen dyker upp ett uppdrag där deras kompetens skulle komma till sin rätt – då känns det extremt märkligt att staden vänder sig till franska konstnärer i stället, säger konstnären och Gubbängsbon Caroline Roberts.

Hon betonar att hon inte talar i egen sak. Hon vill inte heller ifrågasätta CitéCréations kompetens.

– Jag tycker bara att det är en märklig arbetsmarknadspolitik för svenska skattepengar, säger hon.

Även i lokala Facebook-gruppen Farsta har frågan kommit upp.

”Finns det inga svenska målarkunniga att erbjuda detta? Varför plocka in fransmän?”, frågar sig en person i en kommentar till Mitt i Söderorts artikel om muralmålningen.

För kulturborgarrådet Roger Mogert (S) kommer kritiken inte som någon överraskning.

– Jag har tidigare fått samma fråga från KRO (Konstnärernas riksorganisation). Svaret är att vi gör en hel del med svenska och lokala konstnärer, säger han och lyfter fram väggmålningarna som gjordes inför rivningen av Kolingsborg som exempel.

– Nu valde vi den här franska gruppen eftersom de är väldigt etablerade och har gjort konstverk i flera länder. De har också ett väldigt spännande arbetssätt där de jobbar med befolkningen lokalt, fortsätter han.

Kostnaden för muralmålningen i Farsta strand är en halv miljon kronor. Stockholm konst, som lyder under kulturförvaltningen, står för hälften och kommunala bostadsbolaget Familjebostäder för hälften. Idén till samarbetet föddes under ett studiebesök i Lyon då Roger Mogert deltog.

– Tidigare har Stockholms stad haft nolltolerans för gatukonst. Vi ville öppna upp för den här typen av konst. Då var det lättare att välja någon etablerad. Ibland måste man gå över ån efter vatten, även om det kan låta irrationellt, säger Roger Mogert.

Han utesluter inte att muralprojektet i Farsta strand kan följas av fler.

– Vi har en vision om att fortsätta men om det blir med de här konstnärerna eller några andra vet jag inte.

Konstnärerns riksorganisation KRO bekräftar för Mitt i Söderort att de har tagit upp frågan med Roger Mogert, men vill inte lämna någon kommentar till tidningen.