Franzén (SD) säger upp sig – kan uteslutas

SD Järfälla
Franzén har nu avsagt sig sina förtroendeuppdrag och kan komma att uteslutas.
SD-politikern Fredrik Franzén har avsagt sig sina förtroendeuppdrag inom partiet, efter att det avslöjats att han skickat pengar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen samtidigt som han varit aktiv i Sverigedemokraterna. Nu ska partiets medlemsutskott ta ställning till om han också ska uteslutas ur partiet.

Det var tidningen ETC som ursprungligen avslöjade att Järfällapolitikern Fredrik Franzén (SD) vid flera tillfällen skickat pengar till nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Franzén var inte ensam – tretton andra Sverigedemokrater hade skickat pengar till nazisterna. Det hade också två allianspolitiker på kommunal nivå, och en vänsterpartist som hoppat av till NMR.

Efter avslöjandet sa Sverigedemokraternas informationsansvarige, Henrik Gustafsson, att de utpekade borde avgå. I mailkontakt med Mitt i Järfälla bekräftar SD i Järfälla att så har skett – Fredrik Franzén har nu avsagt sig alla sina förtroendeuppdrag för partiet. Dessutom har ett uteslutningsärende öppnats på nationell nivå.

– Jag kan bekräfta att det finns ett ärende hos Medlemsutskottet för vidare utredning och hantering. Det innebär att partistyrelsens, inom ett par månader, kommer beredas underlag till beslut, skriver Henrik Gustafsson (SD).

Förnekar – men graverande bevis finns

Trots flera försök har Mitt i Järfälla inte lyckats få tag på Fredrik Franzén, men på Facebook skriver han att han aldrig blivit medlem i nazistorganisationen, utan bara beställt material för att ta reda på vilken sorts rörelse det handlade om.

Samtidigt finns graverande bevis som pekar åt andra hållet: ett konto på NMR:s hemsida som delar hans mejladress och profilbild från Facebook, har kommenterat flera artiklar. I april 2013 skrevs bland annat följande: ”Jag har valt att bli stödmedlem i SMR samtidigt som jag blev medlem i SD”. 

Emerich Roth: ”Jag är mycket orolig”

Till ETC säger han dessutom att han, trots att han inte var nationalsocialist, såg det som ”en god sak” att stödja nationalistisk opposition – men att han inte haft klart för sig exakt hur olika organisationer skilt sig åt. Men samtidigt som han först skickade pengar till NMR fanns på sajtens startsida flera artiklar om nationalsocialism och förintelseförnekande.

Flera våldsdömda medlemmar

Nordiska motståndsrörelsen är den största öppet nazistiska organisationen i Sverige, och har flera medlemmar som dömts för grova våldsbrott. Bland annat dömdes tre män med kopplingar till rörelsen för en serie bombdåd i Göteborg. Så sent som förra sommaren mördades en man i Finland efter att han protesterat mot en demonstration som nazisterna höll. Sedan 2013 är en av organisationens aktivister internationellt efterlyst för ett brutalt knivmord i Vallentuna.